x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Silviu Biriş

Astăzi e ziua ta: Silviu Biriş

05 Oct 2011   •   21:00

Este roman si simte acest lucru pana-n maduva oaselor, fie ca-i place sau nu. Este suma educatiei primite de la parintii si bunicii sai, a cunos­tin­telor dobandite prin invatatura, a ex­perientelor traite din ’73 pana-n pre­zent in Romania. "In teatru exista o vorba care suna asa: un actor nu poate juca rolul unui rege pe scena decat daca ceilalti colegi actori din spectacol il trateaza ca atare. Am avut san­sa sa ma simt rege pe scena da­to­rita publicului din sala. Multu­mesc!", ne povestea actorul. Silviu Biris implineste astazi 38 de ani. La multi ani!

"Dumnezeu sa dea gandul cel bun poporului roman si sa nu isi piarda... UMORUL"
"Un actor poate trai fara sa joace, dar traieste «prost si trist». Suntem unii dintre putinii indivizi ai societatii care sufera imens atunci cand nu mun­cesc. Da-i actorului sa joace, sa mun­ceasca si e cel mai fericit! Aceasta este vocatia noastra. Consider ca nu este o meserie, e un mod de viata, un destin", spune sarbatoritul nostru.

"Joc cu bucurie si daruire, productiile Teatrului National din Bucuresti, dar ma pregatesc sa reiau si alte trei spectacole dragi mie, iubite si cerute de public. Pe 10 octombrie, la Palatul Copiilor, «Nimeni nu-i perfect», in regia maestrului Beligan, pe 11 octombrie, la «Nottara», «Fii cuminte, Cristofor», in regia Dianei Lupescu, si pe 26 octombrie, la Craiova, «Doua povesti de amor», in regia lui Mircea Cornisteanu.
Cei care citesc aceste randuri ar trebui sa stie ca anul acesta vreau sa inregistrez primul meu CD cu vechi si nemuritoare melodii de petrecere, din Bucurestiul de altadata. A... si ca Veta Biris nu e mama, dar in schimb e matusa mea, pe care o admir enorm!

Copiii mei sunt, bineinteles, implinirea suprema. Dezamagit sunt, la fel ca majoritatea romanilor, de faptul ca ni se ia din ce in ce mai mult si in schimb primim... nimic!"

Despre viata de actor in Romania. "Inseamna o dulce agonie! Munca foarte multa, conditionata de sansa, intr-un sistem teatral subred, lasat la voia intamplarii."
Marile intalniri fara de care nu ar fi fost cel de azi. "Ion Cojar, Radu Beligan, Dan Puric."

Despre premii. "Cred ca pentru rolurile din spectacolele «Visul unei nopti de vara», in regia lui Felix Alexa, si «O noapte furtunoasa», in regia Teodorei Campineanu, as fi meritat un premiu. Dar niciodata nu e prea tarziu! Pe acesta din urma il reluam ca si proiect independent. Cel mai mare premiu pentru un actor este publicul!"

Cea mai mare teama a omului si a actorului Silviu Biris. "Sa nu-mi pierd timpul aiurea."

Un gand de la umbra si lumina celor 38 de ani. "Dumnezeu sa dea gandul cel bun poporului roman si sa nu isi piarda... UMORUL!"

×
Subiecte în articol: silviu biris