x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Sorin Medeleni

“Astăzi e ziua ta...”: Sorin Medeleni

de Ramona Vintila    |    19 Mai 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Sorin Medeleni

Rolurile sale au misiunea permanentă de a puncta momentele-cheie ale reprezentaţiei, ceea ce-i  asigură simpatia şi neuitarea publicului. Sorin Medeleni a împlinit ieri 56 de ani.

Rolurile sale au misiunea permanentă de a puncta momentele-cheie ale reprezentaţiei, ceea ce-i  asigură simpatia şi neuitarea publicului. Sorin Medeleni a împlinit ieri 56 de ani.


“Sînt un om care a iubit şi iubeşte mult scena, meseria pe care o face. Am vrut mult de la ea şi nu ştiu dacă am obţinut pe măsura in­ves­ti­ţiei sufleteşti... Cînd eram mic am par­ticipat la un concurs de interpretare la Radio. Apoi am început să particip la tot felul de emisiuni, inclusiv la Tea­trul Radiofonic pentru co­pii. Aici le-am cunoscut pe Silvia Chi­coş, Ale­xan­drina Halic şi, mai tîr­ziu, toată floa­rea teatrului ro­mâ­nesc: Eu­genia Popovici, care mi-a fost pro­fesoa­ră în facultate, Ion Marinescu, Victor Rebengiuc şi mulţi alţii. Nu cred că este vreun mare actor pe care să nu-l fi cunoscut şi cu care să nu fi lucrat în acea perioadă. Faptul că ai mei m-au dus la teatru de cînd eram mic şi toate aceste superbe ex­perienţe mi-au format gustul pentru această artă. A urmat perioada liceului. Mi-aduc aminte că ne-au se­lec­­ţio­nat pentru nişte spectacole pe care le-am jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti: «Martin Borman» după Marin Preda şi un important spectacol, «Topaze» de Marcel Pagnol, în ca­re am jucat cu Grigore Vasiliu Birlic, Ion Finteşteanu, Nicolae Branco­mir. A venit examenul la Institut şi fără nici un fel de ezitare m-am dus acolo. Am avut de-a face cu profesori mari: Eugenia Popovici, Dem Ră­du­les­cu, Sanda Manu... iar unul dintre mo­dele mele în teatru este marele ac­tor Ştefan Iordache.


Sînt un actor docil sub bagheta re­gizorală mai mult sau mai puţin. Dacă regizorul mă convinge, sînt de o docilitate enervantă, dacă nu mă con­vinge, sînt chiar antipatic şi pr­o­ba­bil că de aceea nu mi-am de­să­vîrşit toate ambiţiile. Grigore Gonţa, un mare regizor, mi-a spus: stă­pîneş­te-ţi toate ieşirile şi mergi pe o ches­tie romantică, duioasă. Asta este che­ia rolului. La 35 de ani, am făcut «Sor­covă» în «Domnişoara Nastasia». Cu rolul acesta cred că m-am iden­tificat, este un rol care a avut mare succes şi pe care l-am iubit ul­te­rior foarte mult. O foarte mare sa­tis­facţie am avut atunci cînd am fost luat de Irina Răchiţeanu în spectaco­lul recital «Doamna şi hoţul». Sînt mîn­dru că am făcut o paletă în­treagă de roluri: am interpretat şi personaje fe­minine, personaje po­zi­­tive şi nega­ti­ve, copii, bătrîni, comici şi tragici. Aceasta este marea mea îm­­plinire. După părerea mea, asta în­seamnă să fii actor. Nu trebuie să te plasezi aco­lo unde crezi tu că îţi stă bine şi să mergi numai în acea direcţie. Da­că îmi pare rău de ceva este faptul că am dat cu piciorul la foarte multe ocazii care puteau să mă ducă mult mai sus...

La început de an de viaţă, îmi doresc un rol frumos, cu de toate... un rol care să mă solicite, un rol care să mă împlinească, alături de Dan Condurache şi Mihai Dinvale, ca trei graţii tomnatice ce am devenit...”
 

Dorinţă

“Îmi doresc un rol frumos, cu de toate... un rol care să mă solicite, un rol care să mă împlinească, alături de Dan Condurache şi Mihai Dinvale, ca trei graţii tomnatice ce am devenit...”

Sorin Medeleni, actor

×
Subiecte în articol: calendar