x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Tania Filip

Astazi e ziua ta... Tania Filip

de Mihai Stirbu    |    Violeta Cristea    |    24 Iun 2006   •   00:00
Astazi e ziua ta... Tania Filip

Cine nu si-o aminteste pe fetiscana subtire, cu ochi patrunzatori de culoarea apei si cosite blonde ca spicul, din filmele "Artista, dolarii si ardelenii" sau "Grabeste-te incet"? Anii au trecut si o regasim indrumand noile generatii de actori, la catedra UNATC-ului. Tania Filip implineste astazi 47 de ani.

"O cariera se cladeste intr-o viata"

Cine nu si-o aminteste pe fetiscana subtire, cu ochi patrunzatori de culoarea apei si cosite blonde ca spicul, din filmele "Artista, dolarii si ardelenii" sau "Grabeste-te incet"? Anii au trecut si o regasim indrumand noile generatii de actori, la catedra UNATC-ului. Tania Filip implineste astazi 47 de ani.

"In perioada asta incep vacanta si ma bucur, pentru ca am terminat examenele cu studentii. Am marcat un moment important, masteratul, studentii mei de la masterat au terminat. Ziua mea de nastere ma prinde cu niste repetitii, un proiect pe care sper sa il fac la Teatrul Act, un proiect al unui autor irlandez, piesa care imi place foarte mult si sunt foarte multumita ca o repet. Este vorba de doua personaje din Cehov care se intalnesc dupa 20 de ani. Lucrez cu prietenul si colegul meu Adrian Titieni. De vreo patru ani nu am mai jucat, pentru ca am fost plecata.

Pentru mine se incheie un an cu sincope, cu perioade mai bune si perioade mai agitate. Cel mai mult ma macina ca nu suntem impreuna intreaga familie. Sotul meu este ambasador la Londra si traieste acolo. Indeplineste aceasta functie de 5 ani deja. Eu cu fetita mea, Alexandra, care va face 7 ani, traim aici in Romania. Urmeaza sa petrec o vacanta la Londra, ceea ce ma bucura, e o perspectiva frumoasa. Am stat si eu acolo chiar doi ani, dar si pentru educatia fetitei mele si pentru cariera mea a trebuit sa ma intorc.

Am revenit la catedra, sunt profesor conferentiar universitar la UNATC, ceea ce pentru mine este o bucurie. In afara de proiectul de la Teatrul Act mai am inca un proiect pentru luna septembrie, sper sa se materializeze, este un proiect care ii implica pe doi mari actori, pe Virgil Ogasanu si pe Ruxandra Sireteanu si acolo sunt implicata in calitate de regizor. Imi place foarte mult sa lucrez cu actorul. Nu as indrazni sa fac lucruri spectaculoase, montari mari, imi place munca de migaleala, care implica relatiile interumane.

Nici un actor nu isi uita debutul. A fost la Teatrul National din Bucuresti, aveam 19 ani si jucam in «Hagi Tudose» in regia lui Ion Cojar. Eram Leana si jucam alaturi de marele actor care a fost Constantin Rautchi. Aveam emotii, insa la mine emotiile sunt constructive, eram atat de sigura pe ceea ce fac, pentru ca aveam mare incredere in regizor, in domnul Cojar, care era si profesorul meu. In film, din pacate, a fost o perioada in care aveam un rol decorativ. E un rol care m-a solicitat si pe alte planuri, despre actorie vorbesc, Luminita din «Intunecare», dupa Cezar Petrescu. Era un film realizat de regretatul Alexandru Tatos. Mi-este dor de film, nu de aparitii in filme, filmulete, telenovele s.a.m.d., adica nu imi e dor de camera de filmat ci de film. Mi-ar placea sa realizez un rol in film."

AMINTIRE
"Nici un actor nu isi uita debutul. A fost la Teatrul National din Bucuresti, aveam 19 ani si jucam in «Hagi Tudose» in regia lui Ion Cojar. Eram Leana si jucam alaturi de marele actor care a fost Constantin Rautchi. Aveam emotii, insa la mine emotiile sunt constructive..." - Tania Filip, actrita
×
Subiecte în articol: calendar