Crestin ortodocsii intampina cu bucurie duminica, 25 martie, Buna Vestire. Praznic imparatesc cu data fixa, Blagovestenia sau Buna Vestire, sarbatorita duminica de crestin ortodocsi si greco-catolici, ne aduce aminte de ziua in care Sfantul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Maria ca-L va naste pe Fiul Lui Dumnezeu. Sfanta Scriptura ne spune ca “intrand ingerul la dansa, i-a zis: «Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei!» Iar ea, vazandu-l, s'a tulburat de cuvantul lui si cugeta: «Ce fel de inchinare poate fi aceasta?...» Si ingerul i-a zis: «Nu te teme, Marie, fiindca ai aflat har la Dumnezeu. Si iata'n pantecele tau vei zamisli si vei naste Fiu si numele Lui il vei chema Iisus. Acesta mare va fi si Fiul Celui-Preainalt Se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da tronul lui David, parintele Sau, si va imparati peste casa lui Iacob in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit». Si a zis Maria catre inger: «Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?» Si raspunzand ingerul, i-a zis: «Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui-Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul Care Se va naste din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema. Si iata, Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei, si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta». Iar Maria a zis: «Iata, roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau!» Si ingerul a plecat de la dansa' (Luca, 1, 28-38).
Praznicul Bunei Vestiri se sarbatoreste in luna martie, luna creatiei, cand se curata livezile si gradinile, se scot stupii, iar iarna este infranta si primavara isi intra in drepturi. Este momentul reinnoirii lumii, prin venirea Mantuitorului, cand omenirea a primit o tainica si totodata cea mai mare veste adusa de Arhanghelul Gavriil: “Fiul lui Dumnezeu, Fiul Fecioarei se face' si ne va rascumpara din robia pacatului. Parintele arhimandrit Cleopa spunea intr-una din predicile tinute la acest mare praznic imparatesc: “Astazi rasuna glas de bucurie peste tot pamantul. (...) Astazi Dumnezeu a cautat cu mila si cu indurare din cer spre pamant si a auzit suspinele stramosilor nostri si plangerea tuturor celor ce se chinuiau in iad de la inceputul lumii. Atat de adanca este taina dumnezeiescului praznic, incat nici mintile serfimilor si ale heruvimilor nu o pot patrunde'.
Maica Domnului, “vistieria tuturor darurilor Sfantului Duh', pe care Biserica o numeste “cea mai cinstita decat heruvimii si mai marita, fara de asemanare, decat serafimii', a intrecut, prin adancimea smereniei, toti sfintii. Auzind cuvintele Sf. Arhanghel Gavriil, cu mare smerenie a grait: “Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! (Luca 1, 38), implinind cuvantul Sfintei Evanghelii, care spune: “Cine se va smeri pe sine, se va inalta' (Matei, 23, 12).
Sarbatoarea Bunei Vestiri este primul praznic confirmat in manuscrisele liturgice, dintre sarbatorile inchinate Maicii Domnului.
Initial, data sarbatorii a fost mobila insa, in Apus in secolul al XI-lea, data de 25 martie s-a generalizat in toata lumea catolica a acelei perioade. In Rasarit, data de 25 martie s-a generalizat prin secolul al V-lea, dupa ce ce Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorita la 25 decembrie. Dupa secolul al VI-lea slujbele religioase au fost imbogatite cu multe imnuri. Troparul praznicului ne spune ca “astazi este inceputul mantuirii noastre/Si aratare tainei celei din veac;/Fiul lui Dumnezeu, Fiul Fecioarei se face/Si Gavriil harul bine-l vesteste;/ Pentru aceasta si noi, impreuna cu dansul,/ Nascatoarei de Dumnezeu sa-i strigam:/ Bucura-te, cea plina de har, Domnul este cu tine!'
Astazi este permis consumul de peste, deopotriva cu dezlegarea la untdelemn si vin.