x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 1 decembrie 2011

Joi 1 decembrie 2011

30 Noi 2011   •   21:00
Ziua Nationala a Romaniei
Ziua mondiala de lupta impotriva SIDA
Este ziua a 335-a a anului ● Au mai ramas 30 de zile

Soarele
Rasare la 7:31 ● Apune la 16:38

Luna
Rasare la 11:59 ● Apune la 23:25
● Primul patrar (Luna in crestere) 2 decembrie ● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie ● Luna Noua 24 decembrie

Click istoric
La 1 Decembrie 1918, Adunarea Na­tio­nala de la Alba Iulia a adoptat o Re­zolutiune care consfinteste unirea tu­turor romanilor din Transilvania si intregul Banat cu Romania. Ziua de 1 Decembrie 1918 mar­chea­za bi­lan­tul luptei romanilor pentru in­tregire statala, care vine sa incunu­ne­ze precedentele actiuni ale fratilor din Basarabia si Bu­co­vina. Is­to­ricul Florin Constantiniu spune in ce­le­bra-i "O istorie sincera a poporului roman" ca "... Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai su­blima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane (…)"

Acum 100 de ani: Artistii romani la noi si in strainatate
La Ministerul de Domenii, sunt doua portrete de valoare care infatiseaza, unul pe principele Carol, celalalt pe principesa Elisabeta. Ele sunt opera artistei Viorica Grigorescu.
Artista, desi cu un nume asa de cunoscut, e foarte putin cunoscuta in raport cu meritele sale. Atat de adevarat e proverbul: "Nimeni nu e profet in tara lui". (...) Eleva a maestrului Humbert, membra a societatii feminine de arta "La Francaise" din Paris, de sub presidenta ducesei de Rohan, din care mai fac parte Principesa Marie Tenicheff, renumita artista Lpuise Abbenia, iar dintre romance, domnisoara Grigorescu si principesa Sturza; la expozitiile caror societati e atat de cautata si, in afara de asta, expozata la salonul oficial din Paris, in care se patrunde atat de greu, ar fi avut desigur, atatea merite consacrate, in virtutea carora sa-si faca reclama. Am avut o convorbire cu artista. Am intrebat-o de ce nu se produce in tara. "N-am spese si
n-am nici parale de azvarlit, ca mai toti artistii, de altfel. La Paris, la Münich, desi concurenta e mai mare, atmosfera e insa alta, si meritele sunt mai recunoscute si rasplatite." (...) Despre cele doua portrete ale principilor nostri, se poate spune, cu o expresie de critica vulgara, ca parca vorbesc, asa sunt de bune. Au expresie in figura, in tinuta, au aer si, ceea ce e foarte rar, o mare siguranta in manuirea mai multor manieri de pictura. (...)
Intreband pe domnisoara Grigo­rescu daca principele si principesa s-au pozat, mi-a raspuns ca Curtea noastra princiara a fost destul de binevoitoare, asa ca a avut de fiecare portret cate 6 sedinte. Principesa Maria a refuzat la inceput ca fiica sa sa pozeze, obiectand – nota rea pentru artistii nostri – ca a pozat de atatea ori si totdeauna a iesit rau si, in consecinta, nu voieste ca frumusetea fiicei sale sa fie profanata. A fost induplecata in urma vederii portretului principelul Carol. (Dimineata, noiembrie 1911) (Magda Cristina Ursache)

S-a intamplat la 1 decembrie
In Romania
● 1544 – Se deschide la Brasov pri­mul liceu in cadrul caruia in­va­ta­man­tul este bazat pe principii umaniste;
● 1865 – Decret privind infiintarea Casei de Depuneri si Consemnatiuni, al carei capital era rezultat din de­pu­neri judiciare si administrative, din fonduri comunale neutilizate si cautiuni, precum si din depuneri ale particularilor;
● 1946 – Deschiderea la Bucuresti a Sesiunii primului Parlament postbelic. Regele Mihai I decide, potri­vit obligatiilor constitutionale, sa parti­ci­pe la inaugurarea sesiunii de des­chi­de­re, dand citire Mesajului Tronului.

In lume
● 1640 – Portugalia isi castiga independenta fata de Spania;
● 1906 – Ca urmare a cererii clerului basarabean, din 31 octombrie 1906, Sinodul rus aproba predarea limbii romane la Seminarul teologic din Chisinau.

Nascuti la 1 dec.
● 1931 – Johnny Raducanu, jazzmen (m. 2011);
● 1935 – Woody Allen, regizor de film, actor.

×