Â
Este ziua 197 a anului
Au mai rămas 168 de zile
Este ziua 197 a anului
Au mai rămas 168 de zile
Â
Soarele         Â
Răsare la 5:46
Apune la 20:57
Luna
Răsare la 7:35
Apune la 22:21
Â
Primul pătrar (Luna in creştere) 22 iulie
Lună plină 30 iulie
Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 5 august
Lună nouă 12 august
Â
Â
Rac (22 iunie - 22 iulie)
Â
Proverbul zilei: "Cu funia altuia nu te lăsa in puţ"
"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Â
Sărbătoare creştină
Â
Sfăntul Mucenic Atinoghen a trăit in Sevastia Capadociei, in zilele impăratului Diocleţian, şi pentru faptele sale bune şi pentru smerenia sa a fost făcut episcop al Pidahtoei. Fiind prins şi cercetat de Filomarh ighemonul, impreună cu cei 10 ucenici ai săi, şi răbdănd multe chinuri impreună cu dănşii, şi-a primit sfărşitul prin sabie. Inainte de a fi prins, mergănd la mănăstirea sa, a găsit cerbul pe care il crescuse; l-a binecuvăntat şi s-a rugat să nu fie vănat nici el, nici seminţia lui, ci, in toţi anii, la pomenirea Sfăntului să aducă şi el, şi cei care se vor naşte din el căte un pui de cerb in dar pentru obşte.
Â
Calendar creştin-ortodox
Sf. Sfinţit Mucenic Atinoghen şi cei 10 ucenici ai săi; Sf. Mucenici Avudin şi Faust
Â
Calendar romano-catolic
Sf. Fecioară Maria de pe Muntele Carmel
Â
Calendar greco-catolic
Sf. Atinogen şi cei 10 invăţăcei ai săi, mucenici
Â
Rugăciunea a unsprezecea a Sfăntului Ioan Damaschin
Inaintea uşilor casei Tale stau şi de găndurile cele rele nu mă depărtez. Ci Tu, Hristoase Dumnezeule, Care ai indreptat pe vameşul şi ai deschis tălharului uşile raiului, deschide-mi şi mie indurările iubirii Tale de oameni şi mă primeşte pe mine, cel care vin şi mă ating de Tine, ca pe desfrănata şi pe cea cu scurgerea de sănge. Că aceasta, atingăndu-se de marginea hainei Tale, prea lesne a luat tămăduire, iar aceea, cuprinzănd preacuratele Tale picioare, a dobăndit dezlegare de păcate. Iar eu, ticălosul, intreg Trupul Tău cutezănd a-L primi, să nu fiu ars, ci mă primeşte ca şi pe dănsele, şi-mi luminează simţirile cele sufleteşti pentru rugăciunile celei care fără de sămănţă Te-a născut pe Tine, şi ale puterilor cereşti, că binecuvăntat eşti in vecii vecilor. Amin!
Â
S-a intămplat azi
Â
In Romănia
1898 - Regele Carol I şi principele moştenitor Ferdinand, insoţiţi de primul-ministru D.A. Sturdza, efectuează, la invitaţia ţarului Nicolae al II-lea, o călătorie la reşedinţa de vară a ţarilor;
1913 - Conferinţa de pace de la Bucureşti (Romănia, Grecia, Muntenegru, Serbia şi Bulgaria) prin care se incheie al doilea război balcanic;
1961 - Atleta Iolanda Balaş stabileşte un record care va fi
foarte greu de depăşit: 1,91 m la săritura in inălţime (Sofia).
Â
In lume
1951 - A murit compozitorul austriac Arnold Schonberg (n. 1874);
1979 - Saddam Hussein preia puterea in Irak, inlocuindu-l
pe preşedintele Ahmad Hassan
al-Bakr;
1993 - Ziua memoriei naţionale, stabilită de preşedintele Franţei, François
Mitterrand, in 1993, pentru comemorarea evreilor inchişi  pe Velodromul de Iarnă
(Velodrom dâHiver) şi trimişi la Auschwitz;
2004 - Un incendiu la o şcoală privată din Kumbakonam, India, omoară peste 90 de copii.
Â
Născuţi la 16 iulie
1796 - Jean-Baptiste Camille Corot, pictor (m. 1875);
1872 - Roald Amundsen, explorator (m. 1928).
Â
Click istoric
Se implinesc opt ani de la moartea lui John Kennedy jr, intr-un accident de avion. S-a născut la 25 noiembrie 1960, cu trei săptămăni mai devreme decăt se aşteptau părinţii săi. In 1988 a fost desemnat de revista People cel mai sexy bărbat in viaţă al anului. La vărsta de 35 de ani, Kennedy se insoară cu Carolyn Bessette, de 29 de ani, intr-o ceremonie privată in Georgia, după care s-au stabilit in Manhattan. La 16 iulie 1999, el, soţia şi cumnata sa au fost ucişi in momentul in care avionul cu care zburau s-a prăbuşit in apele din apropierea coastei din Massachusetts. Rămăne in istoria Americii ca fiind primul copil născut in perioada mandatului de preşedinţie al tatălui său.
Â
Credinţe populare, tradiţii, semne
Postexistenţa este viaţa după moarte a sufletului in lumea de dincolo. Expresia populară "A sosi vremea pentru ceva" este ceea ce trebuie să se intămple cu necesitate intr-un anumit moment, inclusiv moartea. Tacit, oamenii se supun la moara de măcinat timpul. In natură moartea este generatoare de viaţă. In cazul in care ceea ce este viu pe Terra ar deveni nemuritor şi s-ar menţine tendinţa nelimitată de inmulţire a vieţuitoarelor, aceasta s-ar transforma, după consumarea rapidă a resurselor generate de moartea vieţuitoarelor, intr-o planetă pustie. Sunt nefireşti numai evenimente care vin inainte sau după timpul sorocit: moartea tinerilor necăsătoriţi, depăşirea vărstei optime la căsătorie a fetelor bătrăne, a feciorilor bătrăni sau tomnatici. Pentru refacerea echilibrului şi repararea erorilor sociale sau naturale, oamenii au recurs la rit şi mit, răspunzănd la nefiresc prin nefiresc. Un individ poate decide intre a se căsători sau nu, a avea sau nu copii, dar niciodată intre a muri sau a nu muri vreodată. Trecerea dintr-o formă de a fi in alta, din stăpănirea legilor vieţii sub stăpănirea legilor morţii, i-a inspăimăntat pe oamenii tuturor timpurilor. Pentru propria linişte, au găsit o explicaţie optimistă: moartea nu este o dispariţie definitivă, ci o plecare in postexistenţă. In satul tradiţional se credea că la moarte omul işi schimbă adăpostul şi domiciliul, precum fata la căsătorie. (Prof. Ion Ghinoiu)