x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 28 februarie 2011

Luni 28 februarie 2011

27 Feb 2011   •   18:03

Ziua protecţiei civile
Este ziua 59 a anului ● Au mai rămas 306 de zile

Soarele
Răsare la 6:55 ● Apune la 18:01

Luna
Răsare la 4:24 ● Apune la 13:48
● Lună plină 18 februarie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 25 februarie ● Lună nouă 4 martie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 13 martie


Sărbătoare creştină:  Cuv. Ioan Ca­si­an Romanul şi Gherman din Do­bro­gea; Cuv. Vasile Mărt.; Sf. Sfinţit Mc. Nestor
Cuviosul Vasile Mărturisitorul, prăznuit astăzi de creştinii ortodocşi, a trăit pe vremea lui Leon Isaurul, luptătorul de icoane. S-a făcut monah şi a petrecut în viaţa monahicească cu fapte bune, precum se cădea. Când cinstirea sfintelor icoane era lepădată, s-a împotrivit cu tărie luptătorilor de icoane. De aceea a fost prins şi chinuit mult, însă nu s-a supus şi nu s-a învoit cu erezia lor, propovăduind adevărul până la moarte. După mulţi ani şi după viaţa cea plăcută lui Dumnezeu, a venit fericitul său sfârşit şi s-a dus veselindu-se întru rugăciuni şi mulţumiri la Dumnezeu, pe Care l-a iubit din tinereţe.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Personificarea primei duminici care urmează după faza lunară numită Lună Nouă sau Crai Nou, invocată pentru a da frumuseţe şi păr bogat fetelor, se numeşte Duminica Tânără.
Într-un an de 365 sau 366 de zile sunt 13 luni şi deci 13 Duminici Ti­nere. În calendarul civil contemporan, în­ceputurile de lună, care nu sunt cal­culate în raport cu fazele de evo­luţie ale astrului lunar, sunt lipsite de orice semnificaţie astronomică. În Ba­nat, în aceste zile se străpungeau ure­chile fetiţelor pentru a le pune cer­cei, fetele îşi retezau vârful cozilor pentru a le creşte părul mai lung şi mai frumos, bărbaţii se tundeau şi îşi tă­iau unghiile. Vara, cositul fânului în­­cepea după o zi de Duminică Tâ­nă­ră, pentru ca noua recoltă, coasa a doua sau a treia să prindă perioada de creş­tere neîncetată a Lunii până la fa­za de Lună Plină. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 28 februarie 1785, Horea şi Cloşca sunt executaţi prin frângerea cu roata, ul­tima asemenea barbară execuţie din Europa. Crişan se spânzurase în în­chisoare cu nojiţele de la opinci. La 2 noiembrie 1784 avea loc Adu­na­rea de la Curechiu, unde Crişan îi che­mase pe ţărani să se ridice la lupta pentru lichidarea nobilimii. Ţăranii se îndreaptă spre Crişcior, unde ard cur­ţile nobiliare şi ucid 17 persoane. O parte dintre răsculaţi se în­dreap­tă spre Mihăileni, iar alta spre Brad. La 5 noiembrie 1784, întregul Za­rand era cuprins de răscoală. La 27 de­cem­brie 1784, Horea şi Cloşca sunt prinşi în pădurea Scoruset, apoi în­chişi la Alba-Iulia. Crişan este prins la 30 ia­nuarie 1785 şi întemniţat la Alba Iulia.

S-a întâmplat azi
În România
● 1821 – Începe deplasarea oastei lui Tudor spre Slatina, pe două co­loa­ne: cea principală, incluzând efecti­vele din tabăra de la Ţânţăreni, în frunte cu Tudor Vladimirescu, care ajun­ge la Slatina; a doua coloană for­ma­tă din arnăuţii de la Coţofeni se u­neşte cu pandurii lui Solomon, şi la 4 martie se îndreaptă spre Slatina. La 6 martie se adună toate forţele ce ur­mau să se deplaseze spre Capitală, efectivul lui fiind de circa 8.000 de oameni;
● 1887 – Legea monopolului tu­tunului, prin care statul are dreptul de mo­­nopol în comercializarea tu­tu­nu­rilor indigene şi străine sub orice for­mă, de orice calitate şi sub orice în­tre­bu­in­ţare.

În lume
● 1974 – După şapte ani, SUA şi Egipt restabilesc relaţii diplomatice;
● 1986 – A fost asasinat la Stockholm, în plină stradă, premierul Suediei, Olof Palme.

Născuţi la 28 februarie
● 1901 – Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, în 1954 (m. 1994);
● 1903 – Vincente Minnelli, regizor (m. 1986).

×