x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 29 noiembrie 2011

Marţi 29 noiembrie 2011

28 Noi 2011   •   21:00
Este ziua a 333-a a anului ● Au mai ramas 32 de zile

Soarele
Rasare la 7:29 ● Apune la 16:38

Luna
Rasare la 10:23 ● Apune la 20:04
● Primul patrar (Luna in crestere) 2 decembrie ● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie ● Luna Noua 24 decembrie

Click istoric
In 1977, Adunarea Generala a proclamat ziua de 29 noiembrie drept Zi internationala de solidaritate cu poporul palestinian. La 1 de decembrie 2003, prin rezolutia 59/29, Adunarea Gernerala a incurajat statele membre sa ofere un sprijin larg si sa promoveze sarbatorirea Zilei Solidaritatii. Adunarea Gene­rala a cerut Comitetului pentru Exercitarea Drepturilor Inalienabile ale Poporului Palestinian si Diviziei Secretariatului General pentru Drepturile Palestinienilor, ca parti organizatoare, sa continue organizarea anuala a unei expozitii pe tema drepturilor palestinienilor sau organizarea unui eveniment cultural in colaborare cu Misiune permanenta ONU de observare a Palestinei.

S-a intamplat la 29 noiembrie
In Romania
● 1852 – A incetat din viata, la Palermo, Nicolae Balcescu;
● 1938 – C.Z. Codreanu, "Ni­ca­do­rii" (asasinii lui I.G. Duca) si "De­cem­virii" (asasinii lui M. Stelescu) sunt executati. Comunicatul oficial anunta ca au incercat sa fuga de sub escorta si au fost impuscati; in realitate, au fost sugrumati in doua dube, in apropiere de Tancabesti. Germania reactioneaza violent, demnitarii si ofiterii decorati de regele Carol al II-lea restituind distinctiile primite;
● 1946 – Sedinta extraordinara a Comitetului Executiv al PNT-Maniu, la care se analizeaza desfasurarea alegerilor si rezultatele lor. Se adopta o Rezolutie in care se declara alegerile false si se cere anularea lor imediata, convocarea urgenta a corpului electoral pentru noi alegeri, inlaturarea guvernului Groza, care s-a facut vinovat de numeroase ilegalitati si nere­guli in campania electorala.

In lume
● 1929 – Comandantul american Richard E. Byrd a survolat, in premiera mondiala, Polul Sud.

Nascuti la 29 noiembrie
● 1924 – Mihai Mereuta, actor (m. 2003);
● 1932 – Jacques Chirac, fost presedinte al Frantei.

Acum 100 de ani: Peripetiile unor vapoare pe Marea Neagra
Impotmolire sau naufragiu
Constanta, 25 noiembrie. Acum vreo doua saptamani a sosit in portul nostru remorcherul "Fratelli B. Mendel", sub pavilion austriac, caruia, in drumul de la Constantinopol pana aici, i se rupsese roata din tribord, care a fost reparata in santierele construc­ti­ei portului Constanta.
Mentionez ca mecanicul, cl. II Frantz Sterly, de pe acest vapor, a fost taiat de tren si a murit in spitalul din localitate, fapt despre care am vorbit la timp.
In ziua de 13, ter­mi­nandu-se reparatiile, remorcherul "Fratelli B. Mendel" a parasit portul nostru, indreptandu-se spre Sulina. In drum insa, dezlantuindu-se o ceata groasa, a fost pus pe un banc de nisip la punctul intre Bratul Sf. Gheorghe si canalul Portita Ramzen.
Auto­ri­ta­tile maritime, fiind anun­ta­te de acest accident, imediat au so­sit la fata locului cu remorcherul "Emi­lia" al acelorasi armatori, precum si salvatorul "Adagio" al comisiei europene din Sulina, care, dupa mari sfortari, au putut salva vasul si a-l remorca in larg.
Nici aici insa, acel vas nu a avut o soarta mai buna, caci, fiind surprinsi de o furtuna groaznica, remorcherul "Emilia" s-a refugiat in portul nostru, unde se gaseste si astazi, fiind su­pus unor reparatii radi­ca­le, iar celelal­te doua vase s-au retras in larg, avand a infrunta furia valu­ri­lor, neputand sa se apropie de portul Sulina. De soarta acestor doua vase nu se stie nimic pozitiv.
Se presupune ca au naufragiat in larg si ca tot echi­pa­jul a murit. Din cauza marii agitate, nu s-a putut trimi­te nici un vas in cercetare sau pentru a veni in aju­to­­rul lor. Re­mor­cherul "Fratelli B. Mendel" este comandat de capitanul Ma­ja­ro­vici avand ca echipaj 10 marinari. Pana in momentul cand va te­le­grafiez, capitania portului din locali­tate nu are nici o stire de soarta acestor vase, desi pe cale particulara ni se afirma ca remorcherul "Fratelli B. Mendel" ar fi intrat in portul Sulina, fapt care nu se poate controla, intrucat autoritatile maritime nu au nici o stire. Dimineata, 27 noiembrie 2011. (Magda Cristina Ursache)

×