x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 6 decembrie 2012

Marţi 6 decembrie 2012

05 Dec 2011   •   21:00
Este ziua a 340-a a anului ● Au mai ramas 25 de zile

Soarele
Rasare la 7:36 ● Apune la 16:36

Luna
Rasare la 13:59 ● Apune la 3:29
● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie ● Luna Noua 24 decembrie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 ianuarie

Click istoric
Astazi se implinesc 99 de ani de la moar­tea lui Ion Mincu. Arhitect, in­giner, profesor, s-a nascut in 1852, la Focsani. A fost deputat in Parlamentul Romaniei si presedintele Societatii Ar­hitectilor Romani. In 1883 a pri­mit premiul Societatii centrale a ar­hi­tectilor francezi. Promotor al unui stil romanesc in arhitectura, cunoscu­ta si ca arhitectura neo-romaneas­ca, Min­cu a integrat in operele sale spe­cifi­cul arhitecturii traditionale din Ro­mania. Exemple in acest sens sunt Bufetul din Soseaua Kiseleff (1882-1892), vila Robescu din Sinaia. Ca o recunoas­tere a importantei sale in evolutia scolii romanesti de arhitectura, incepand cu anul 1953, Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti ii poarta numele.

Acum 100 de ani: Un inceput de incendiu in Calea Grivitei
Doamna Maria Giurgea, distinsa artista a Teatrului National, a trecut ieri-dimineata prin cateva clipe de emotiune: pardoseala unei camere de la locuinta domniei sale luase foc. A fost nevoie de interventia pompie­rilor, care au trebuit sa darame soba pentru a stinge focul.
Doamna Giurgea ocupa un apartament in etajul I al casei cu No. 107 din Calea Grivitei, proprietatea domnului Ioan Grigorescu.
Ieri-dimineata soba a luat foc si pardoseala, dupa ce s-a incalzit bine, s-a aprins de asemenea. Fireste, s-a dat alarma, sectia respectiva a fost avizata si domnul comisar Manescu, dupa ce a sosit la fata locului, a dispus sa se cheme pompierii.
Cizmele bravilor soldati au lasat urme vizibile – prea vizibile chiar! – pe covoarele din casa, dar focul a fost stins repede, dupa ce cauzase distinsei artiste o paguba de vreo 500 de lei.
Dar paguba n-ar fi nimic pe langa emotia pe care focul i-a cauzat-o doamnei Giurgea. Simpatica ingenua a Teatrului National e obisnuita sa pro­cure spectatorilor emotii fine, alese, delicioase… Focul de ieri si vizi­ta neasteptata si neplacuta a pompierilor cu cizmele pline de noroi i-au provocat o emotie infinit mai joasa si foarte putin artistica, dar mai pu­ternica. Sa speram ca totul se va repara si ca simpatica artista va fi scutita, pe viitor, de asemenea neplaceri.
Semnat: Cercetas. Dimineata

S-a intamplat la 6 decembrie
In Romania
● 1912 – A avut loc la Braila primul Congres al muncitorilor din toate porturile Romaniei; s-a constituit Uniunea lucratorilor de transport pe apa si pe uscat din Romania;
● 1944 – Depune juramantul ulti­mul guvern dinainte de 1989 in care erau reprezentate partidele burgheze. Premier era Nicolae Radescu, PNT si PNL detineau sapte ministere, iar FND, opt ministere;
● 1967 – Incepe Conferinta Nationala a PCR, la care se discuta, intre altele, masuri de perfectionare a conducerii si planificarii economiei nationale, principiile de baza ale imbunatatirii organizarii administrativ-teritoriale a Romaniei si ale sistematizarii ale localitatilor rurale;
● 1998 – S-a constituit Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In lume
● 1973 – Gerald Ford depune ju­ra­mantul in calitate de presedinte al SUA, in urma demisiei lui Richard Nixon.

Nascuti la 6 decembrie
● 1892 – Romulus Demetrescu, critic literar (m. 1972);
● 1957 – Tudor Dumitrescu, pianist si compozitor (m. 1977).

×