Soarele
Rasare la 7:36 ● Apune la 16:36
Luna
Rasare la 13:59 ● Apune la 3:29
● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie ● Luna Noua 24 decembrie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 ianuarie
Click istoric
Astazi se implinesc 99 de ani de la moartea lui Ion Mincu. Arhitect, inginer, profesor, s-a nascut in 1852, la Focsani. A fost deputat in Parlamentul Romaniei si presedintele Societatii Arhitectilor Romani. In 1883 a primit premiul Societatii centrale a arhitectilor francezi. Promotor al unui stil romanesc in arhitectura, cunoscuta si ca arhitectura neo-romaneasca, Mincu a integrat in operele sale specificul arhitecturii traditionale din Romania. Exemple in acest sens sunt Bufetul din Soseaua Kiseleff (1882-1892), vila Robescu din Sinaia. Ca o recunoastere a importantei sale in evolutia scolii romanesti de arhitectura, incepand cu anul 1953, Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti ii poarta numele.
Acum 100 de ani: Un inceput de incendiu in Calea Grivitei
Doamna Maria Giurgea, distinsa artista a Teatrului National, a trecut ieri-dimineata prin cateva clipe de emotiune: pardoseala unei camere de la locuinta domniei sale luase foc. A fost nevoie de interventia pompierilor, care au trebuit sa darame soba pentru a stinge focul.
Doamna Giurgea ocupa un apartament in etajul I al casei cu No. 107 din Calea Grivitei, proprietatea domnului Ioan Grigorescu.
Ieri-dimineata soba a luat foc si pardoseala, dupa ce s-a incalzit bine, s-a aprins de asemenea. Fireste, s-a dat alarma, sectia respectiva a fost avizata si domnul comisar Manescu, dupa ce a sosit la fata locului, a dispus sa se cheme pompierii.
Cizmele bravilor soldati au lasat urme vizibile – prea vizibile chiar! – pe covoarele din casa, dar focul a fost stins repede, dupa ce cauzase distinsei artiste o paguba de vreo 500 de lei.
Dar paguba n-ar fi nimic pe langa emotia pe care focul i-a cauzat-o doamnei Giurgea. Simpatica ingenua a Teatrului National e obisnuita sa procure spectatorilor emotii fine, alese, delicioase… Focul de ieri si vizita neasteptata si neplacuta a pompierilor cu cizmele pline de noroi i-au provocat o emotie infinit mai joasa si foarte putin artistica, dar mai puternica. Sa speram ca totul se va repara si ca simpatica artista va fi scutita, pe viitor, de asemenea neplaceri.
Semnat: Cercetas. Dimineata
S-a intamplat la 6 decembrie
In Romania
● 1912 – A avut loc la Braila primul Congres al muncitorilor din toate porturile Romaniei; s-a constituit Uniunea lucratorilor de transport pe apa si pe uscat din Romania;
● 1944 – Depune juramantul ultimul guvern dinainte de 1989 in care erau reprezentate partidele burgheze. Premier era Nicolae Radescu, PNT si PNL detineau sapte ministere, iar FND, opt ministere;
● 1967 – Incepe Conferinta Nationala a PCR, la care se discuta, intre altele, masuri de perfectionare a conducerii si planificarii economiei nationale, principiile de baza ale imbunatatirii organizarii administrativ-teritoriale a Romaniei si ale sistematizarii ale localitatilor rurale;
● 1998 – S-a constituit Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
In lume
● 1973 – Gerald Ford depune juramantul in calitate de presedinte al SUA, in urma demisiei lui Richard Nixon.
Nascuti la 6 decembrie
● 1892 – Romulus Demetrescu, critic literar (m. 1972);
● 1957 – Tudor Dumitrescu, pianist si compozitor (m. 1977).
Citește pe Antena3.ro