x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 10 octombrie

Miercuri 10 octombrie

de Ramona Vintila    |    10 Oct 2007   •   00:00

Ziua mondială a Sănătăţii Mentale


Ziua mondială a Sănătăţii Mentale

Este ziua 283 a anului

Au mai rămas 82 de zile

Â

Soarele

Răsare la 7:24

Apune la 18:41

Luna

Răsare la 6:32

Apune la 18:07

Lună nouă 11 octombrie

Primul pătrar (Luna in creştere) 19 octombrie

Lună plină 26 octombrie

Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 1 noiembrie

Â

Balanţă (23 sept. - 22 oct.)

Proverbul zilei:

"Bogatul nu mănăncă să se sature"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Â

Sărbătoare creştină

Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia au trăit pe vremea impăratului Maximian. Pe atunci, mai mulţi creştini trăiau ascunşi in munte şi au trimis pe Sfăntul Evlampie la cetate, ca să le cumpere păine. Mergănd, a fost prins de slujitorii idoleşti.

Pus inaintea impăratului şi intrebăndu-l, acesta mărturisi că este creştin. Intrănd in capiştea idolilor, in loc să jertfească, el a poruncit idolului lui Aris să cadă şi a căzut de s-a sfărămat. Fiind pedepsit, a venit Evlampia, sora sa, şi l-a rugat să facă rugăciune pentru dănsa, ca să mărturisească şi ea că este creştină. Cei doi au fost băgaţi intr-o căldare ce fierbea şi, rămănănd nevătămaţi, două sute de oameni care au văzut minunea au crezut in Hristos.

Â

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mucenic Evlampie şi Evlampia, sora lui; Cuv. Vasian şi Teofil Mărturisitorul

Calendar romano-catolic

Sf. Francisc Borgia, proroc

Calendar greco-catolic

Sf. Eulampiu şi sora lui Eulampia, mucenici

Â

Psalmul necanonic 151

Mic eram intre fraţii mei şi tănăr in casa tatălui meu. Păşteam oile tatălui meu. Măinile mele au făcut harpa şi degetele mele au intocmit psaltirea. Şi cine va vesti Domnului meu? Insuşi Domnul, insuşi va auzi. El a trimis pe ingerul Lui şi m-a luat de la oile tatălui meu şi m-a uns cu untdelemnul ungerii Lui. Fraţii mei erau buni şi mari şi nu a binevoit intru dănşii Domnul. Ieşit-am in intămpinarea celui de alt neam şi m-a blestemat cu idolii lui. Iar eu, smulgăndu-i sabia, i-am tăiat capul şi am ridicat ocara de pe fiii lui Israel. Amin!

Â

S-a intămplat azi

In Romănia

1600 - Lupta de pe Bucov; polonii infrăng pe Mihai Viteazul, care se retrage spre Olt. Simion Movilă devine domn al Ţării Romăneşti (22 octombrie). De partea sa trec şi boierii Buzeşti.

1636 - Lupta de la Salonta; trupele otomane, venite să-l instaleze pe Ştefan Bethlen, sunt infrănte de Gheorghe Rákòczi I.

1857 - Incepe construirea clădirii Universităţii din Bucureşti, in stil neoclasic, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.

1876 - Se creează Partidul Popular Săsesc, organizaţia politică a populaţiei săseşti din Transilvania, cu secţii in fiecare comună şi avănd la bază programul adoptat la Mediaş de către cele două partide, ale "bătrănilor" şi "tinerilor", pentru susţinerea, intre altele, a luptei pentru menţinerea autonomiei politice a pămăntului regesc (desfiinţată de Parlamentul maghiar in martie 1876).

In lume

1986 - Un cutremur de 7,5 pe scara Richter a lovit San Salvador, El Salvador, omorănd in jur de 1.500 de oameni.

1987 - Fiji devine republică.

Născuţi la 10 octombrie

1813 - Giuseppe Verdi, compozitor (m. 1901);

1830 - Regina Isabella a II-a a Spaniei (m. 1904).

Â

Click istoric

Federaţia Mondială pentru Sănătate Mentală a proclamat, in 1992, ziua de 10 octombrie ca Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale, pentru a atrage atenţia asupra amplorii impresionante a bolilor psihice in ultimul deceniu. Bolile psihice afectează peste 400 de milioane de persoane din intreaga lume, in special din ţările in curs de dezvoltare. OMS atrage atenţia că un sfert din populaţia globului este in prezent lipsită de orice acces la medicaţie, datorită costului ridicat al acesteia, asociat cu absenţa unei asigurări minime in caz de boală. Conform OMS, vom asista la o creştere spectaculoasă a tulburărilor mentale, care ar putea afecta calitatea vieţii.

Â

Credinţe populare, tradiţii, semne

Casa romănească de veche tradiţie avea intrarea pe latura unde se găseau ferestrele şi prispa. Apariţia celei de-a doua uşi pe latura opusă drumului, in general pe peretele dinspre miazănoapte, a fost o inovaţie tehnică cu rol strategic bine definit. O adaptare interesantă a locuinţei tradiţionale a fost adăugarea unei noi incăperi numită tainiţă sau ascunzătoare. O astfel de casă era incă in picioare in anul 1974 in satul Dălboiţa, jud. Mehedinţi, cănd am efectuat ancheta pentru Atlasul Etnografic. Intre tindă şi camera curată era construită o mică incăpere, fără uşă şi fereastră. Intrarea in ascunzătoare se efectua, in caz de nevoie, prin podul casei. In tainiţă se păstrau, in vremuri tulburi, zestrea fetelor, hainele de sărbătoare, proviziile alimentare. In unele zone ale ţării, de pildă in Cămpia Olteniei şi Munteniei, la planul obişnuit al locuinţei, tindă şi cameră de locuit, se adăuga o cămăruţă foarte bine camuflată: "Bordeiul avea tindă şi odaie. Mai avea o chiţimie unde se ascundeau fetele de turci şi lucrurile mai de preţ. Se intra printr-o uşă mică; ii dădeau cu var ca să nu se vadă. Puneau şi un macat acolo" (Trifu Stan, 75 ani, satul Smărdioasa, jud. Teleorman). "In jurul gospodăriilor se săpa un şanţ, iar din pămăntul scos la suprafaţă se construia un zid gros din lut bătut. Zidul, care ţinea loc şi de gard, era acoperit cu vegetaţie abundentă (Tudor Părjol, 91 ani, satul  Furculeşti,  jud. Teleorman). (Prof. Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar octombrie