Soarele
Rasare la 7:21 ● Apune la 16:42
Luna
Rasare la 4:58 ● Apune la 15:11
● Luna Noua 25 noiembrie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 decembrie ● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie
S-a intamplat la 23 noiembrie
In Romania
● 1473 – Stefan cel Mare asediaza si cucereste Cetatea Dambovitei, pe care Radu cel Frumos o abandoneaza noaptea, o data cu domnia, familia, tezaurul domnesc s.a., si instaleaza ca domn pe Basarab cel Batran-Laiota;
● 1913 – Regele Carol I declara ministrului german la Bucuresti ca "poporul roman nu va voi sa lupte alaturi de Austro-Ungaria, intr-un eventual conflict militar intre Puterile Centrale si Antanta".
In lume
● 1980 – O serie de cutremure in sudul Italiei omoara aproximativ 4.800 de oameni;
● 1996 – Un avion etiopian de tip Boeing 767 cu 127 de pasageri la bord este deturnat. In lipsa de combustibil, se prabuseste in Oceanul Indian;
● 2003 – Revolutia Trandafirilor din Georgia: Presedintele Georgiei, Eduard Sevarnadze, a demisionat. Decizia intervine dupa trei saptamani de proteste ale opozitiei, initiate la
2 noiembrie.
Nascuti la 23 noiembrie
● 1804 – Franklin Pierce, fost presedinte al Statelor Unite (m. 1869);
● 1941 – Franco Nero, actor.
Click istoric
In fiecare an, Asociatia Generala a Economistilor din Romania (AGER) organizeaza, la data de 23 noiembrie, Ziua Economistului. Aceasta data semnifica deschiderea primului curs universitar de economie politica din tara noastra, sustinut de profesorul Ion Ghica, la 23 noiembrie 1843, la Academia Mihaileana din Iasi, cu tema "Despre importanta (insemnatatea) economiei politice". Decizia desemnarii acestei zile drept "Ziua economistilor" a fost hotarata la cel de-al III-lea Congres al AGER, in aprilie ’97. Lectia cu tema "Despre importanta (insemnatatea) economiei politice" predata de catre prof. Ion Ghica a fost ulterior publicata pe 27 februarie 1844 in "Foaie stiintifica si literara" nr. 8.
Acum 100 de ani: Cinematografele, o masura care se impune
"E fapt bine cunoscut la noi dezvoltarea pe care, in ultimii doi ani, mai ales, au luat-o cinematografele al caror numar, mai ales in Capitala, a intrecut, ni se pare, cifra de 20. (...)
Cinematografele aceste sunt, fireste, o distractie placuta si ieftina, care convine pungilor celor mai modeste si pe care, in acelasi timp, nu o desconsidera nici cei care-si pot plati luxul spectacolelor mai costisitoare.
Chestiunea care ne intereseaza insa in legatura cu cinematografele e privitoare la inrauirea unor anumite filme de cinematograf asupra scolarilor (...).
Cu rezerva acestor anume filme – si vom lamuri complet chestiunea – fara indoiala ca, pentru scolarii de toate categoriile, reprezentatiile cinematografice, daca discutam chestiunea in teza generala, sunt instructive. In Franta, de pilda, utilitatea instructiva a reprezentatiilor cinematografice pentru scolari s-a recunoscut atat de mult, incat Anatole France, profetizand, a spus ca in curand nu va mai exista scoala in Franta care sa nu aiba cinematograful ei propriu.
Probabil ca profetia se va indeplini, caci, judecand dupa inceputurile de azi, scolile franceze promit sa nu o dezminta. Pana atunci, adevarul este ca populatia scolara frecventeaza cu multa regularitate cinematografele publice, unde nu rareori au prilejul de a vedea filme care nu pot contribui cu nimic la o sanatoasa educatie a tineretului. Multe dintre filmele acestea au asupra populatiei scolare inrauirea nesanatoasa a romanelor de senzatie. Facand aceasta observatie, nu intelegem, fireste, sa preconizam introducerea cenzurii. Raul se poate inlatura insa prin buna intelegere, si modalitatea nu ar fi greu de gasit.
O conditie intre directorii de scoli si proprietarii cinematografelor ar putea asigura un numar de reprezentatii pentru scoli. Cu prilejul acesta, reprezentatiile nu ar fi lipsite de clientela scolara si, in acelasi timp, nici scolarilor nu li s-ar mai servi filme daunatoare unei bune si sanatoase educatii morale. Alex Mavrodi", din Dimineata, 24 noiembrie. (Magda Cristina Ursache)
Citește pe Antena3.ro