Ziua Unirii - Ziua Academiei de Poliţie
Este ziua 24 a anuluiAu mai rămas 341 de zile
Soarele
Răsare la 7:42
Apune la 17:14
Luna
Răsare la 6:41
Apune la 15:18
Lună nouă
26 ianuarie
Primul pătrar (Luna în creştere)
3 februarie
Lună plină
9 februarie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
16 februarie
Proverbul zilei:
“Parcă i-a luat umbra”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Cuv. Xenia; Sf. Mc. Vavila, Timotei şi Agapie
Creştinii o sărbătoresc astăzi pe Cuvioasa Xenia. Părinţii au vrut să o mărite, dar ea a fugit împreună cu două slujitoare ale ei. Călătorind pe mare şi trecând prin Alexandria, a sosit în ostrovul Cos. Aici, fiind îndemnată spre viaţa călugărească de minunatul ieromonah Pavel, s-a aşezat în cetatea Milassa din Careia, unde şi-a făcut o bisericuţă închinată Sfântului Mucenic Ştefan. În jurul acestui locaş s-a nevoit mult, împreună cu cele două slujitoare şi cu alte fecioare, dovedind răbdare şi părăsire a simţului poftelor lumeşti. La bătrâneţe s-a mutat la Domnul.
Credinţe populare, tradiţii, semen
Civilizaţia rurală a avut un sistem perfecţionat de informare şi comunicare, “Gura satului”. Această expresie a căpătat, paralel cu apariţia altor sisteme de comunicare, înţeles peiorativ. Se pune problema dacă poate convieţui un sistem de informare local, “gura satului”, cu un sistem informaţional global. Altfel spus, se poate adapta vechiul sistem de informare care “făcea şi desfăcea totul la nivel de sat”, cu noul sistem informaţional care “face şi desface totul la nivel de stat, grupe de state, continent şi planetă”? Perfecţiunea sistemului de comunicare “Gura satului” este reflectată de modul cum îmbină transparenţa totală a ştirilor, redată plastic de zicala “Nu ştie bărbatul ce ştie satul” cu păstrarea tainelor şi marilor secrete, concis exprimată de zicala “Nici usturoi n-a mâncat, / Nici gura nu-i miroase” şi altele. (Profesor Ion Ghinoiu)
S-a întâmplat azi
În România
Sâmbătă, 24 ianuarie
1859 – Adunarea Electivă a Ţării Româneşti se pronunţă pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza.
Duminică, 25 ianuarie
1973 – Senatul Universităţii Bucureşti îi conferă lui Nicolae Ceauşescu titlul de “Doctor Honoris Causa”.
În lume
Sâmbătă, 24 ianuarie
41 – Împăratul roman Caligula este asasinat de Garda Pretoriană.
Duminică, 25 ianuarie
41 – Claudius este acceptat ca împărat roman de Senat.
Născuţi la 24 ianuarie
1889 – Victor Eftimiu, scriitor (m. 1972);
1905 – Grigore Vasiliu Birlic, actor (m. 1970).
Născuţi la 25 ianuarie
1825 – Ion Bălăceanu, om politic (m. 1914);
1975 – Celia Petricu, prezentatoare tv.
Click istoric
Astăzi, solista Stela Enache împlineşte 59 de ani. Încă de la şase ani începe să studieze pianul fiind înscrisă la Şcoala de Muzică. Este remarcată de compozitorul George Grigoriu care reuşeşte să facă un duet inedit la acea vreme cu Stela Enache şi George Enache. Doi ani la rând, 1971 şi 1972, obţine locul al II-lea la secţiunea Interpretare, la Festivalul Naţional “Mamaia”. Este cooptată ca solistă a Orchestrei Electrecord condusă de Alexandru Imre împreună cu care face numeroase turnee în Germania, Rusia, Austria, ţările nordice ş.a. După desfiinţarea formaţiei, devine solista trupei condusă de basistul Doru Danciu sub numele de Sunshine Band. Are în repertoriu peste 500 de cântece.
Citește pe Antena3.ro