x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sarbatoare - Azi e Dragaica

Sarbatoare - Azi e Dragaica

24 Iun 2006   •   00:00

Crestinii praznuiesc astazi Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, iar in traditia populara, tot in aceasta zi, se serbeaza Dragaica.

Astazi se praznuieste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Este numit si "Inaintemergatorul", pentru ca a anuntat venirea lui Iisus Hristos. Cand Maica Domnului a venit in vizita la vara sa Elisabeta, pruncul Ioan a saltat in pantecele mamei sale, umplandu-se de Duhul Sfant. Cand regele Irod a ordonat uciderea pruncilor din tinutul Bethleemului, Elisabeta si pruncul Ioan s-au refugiat in munti, iar tatal sau, Zaharia, a fost ucis, deoarece nu a dezvaluit locul unde se ascundeau cei doi. Ramas orfan de la varsta de 3 ani, Ioan a fost crescut in pustiu de ingeri.

CREDINTE POPULARE, TRADITII, SEMNE
Coroana impletita din floarea de Sanziana (Dragaica) si din spice de grau in dimineata zilei de Sanziene sau de Dragaica (24 iunie) este substitutul fitomorf al zeitei agrare. Aceasta efigie divina are puteri miraculoase: purtata pe cap de o fecioara in ceremonialul numit Dansul Dragaicei, simbolizeaza zeita agrara; agatata la fereastra, in stalpii portilor, in crucile din hotar si din cimitir are functie apotropaica, de aparare a oamenilor, animalelor si a holdelor de stihiile naturii (grindina, furtuna, vijelie, inundatie); aruncata pe acoperisul casei sau al surii indica prin anume semne daca cel caruia i-a fost menita sau cel care a confectionat-o sau a azvarlit-o va trai sau va muri, daca fata se va casatori in cursul anului si cum ii va fi ursitul (tanar sau batran, frumos sau urat), daca va fi sanatos sau bolnav, daca va avea noroc sau paguba in casa. Cununa de Sanziene ce impodobeste capul Dragaicei in timpul dansului sau nuptial are aceeasi semnificatie cu colacul din faina de grau pus de nasa pe crestetul miresei in timpul colacariei (inainte de pornirea alaiului nuntii la biserica) si cu cununile imparatesti puse de preot pe capul mirilor in timpul cununiei crestine. In toate cazurile se realizeaza transferul fertilitatii de la un substitut al sacrului (colacul, cununa) la mire si mireasa. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar