x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sarbatoare - Sfantul Nicolae

Sarbatoare - Sfantul Nicolae

06 Dec 2006   •   00:00

Astazi, in calendarul crestin este praznuit Sfantul Nicolae. In calendarul popular, divinitatea din generatia sfintilor-mosi este numita Sannicoara in Transilvania si Mos Nicolae in Muntenia.

  • A 22-a zi a Postului Craciunului, au mai ramas 18 zile

    Sarbatoare crestina

    Astazi, crestinii il praznuiesc pe Sfantul Parinte Nicolae. A stralucit prin vietuire calugareasca, iar pentru viata lui imbunatatita a fost facut arhiereu. Pentru ca propovaduia cu indrazneala credinta in Hristos, a fost prins si aruncat in temnita. A pastorit dumnezeieste poporul ortodox si, ajungand la batranete, s-a mutat catre Domnul. Nici dupa moarte nu si-a uitat turma. In fiecare zi face bine celor care au nevoie. Si acum, ca si atunci, acelasi Dumnezeu lucreaza prin sfantul Sau minunile Sale cele fara de numar.

    Credinte populare, traditii, semne

    Divinitatea din generatia sfintilor-mosi care a preluat numele si data de celebrare a Sfantului Nicolae din calendarul crestin (6 decembrie) este numita in Calendarul popular Sannicoara (Transilvania) sau Mos Nicolae (Muntenia). Sfantul Nicolae a fost un personaj real: episcop din Myra, mort probabil in anul 342, aparator al dreptei credinte in Iisus. In traditiile romanesti are insa si unele atributii straine unui sfant: apare pe un cal alb, aluzie la prima zapada care cade in luna decembrie; pazeste Soarele care incearca sa se refugieze pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura; este iscoada a diavolului; stapaneste apele, fiind patron al corabierilor pe care ii salveaza de la inec; apara soldatii in razboi, motiv pentru care acestia il invoca in timpul luptelor; ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat; aduce cadouri copiilor in noaptea de 5/6 decembrie si ii pedepseste cand sunt lenesi, neascultatori si altele. De ziua lui se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi (mar, par, cires, prun) in apa, la caldura camerei, pentru a fi inflorite la Anul Nou, cand se aprecia rodul livezilor si erau folosite ca sorcova. Ziua de 6 decembrie incheie ciclul sarbatorilor si obiceiurilor dedicate lupului si Anului Nou dacic: Filipii de Toamna, Filipul cel schiop, Ovidenia, Noaptea Strigoilor, Santandrei sau Mos Andrei si altele.
  • Profesor Ion Ghinoiu
  • ×
    Subiecte în articol: calendar nicolae