x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sfântul Alexandru, 30 august 2024: Legenda protectorului omenirii și cele mai frumoase urări pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Sfântul Alexandru, 30 august 2024: Legenda protectorului omenirii și cele mai frumoase urări pentru cei care își sărbătoresc onomastica

de Andreea Tiron    |    29 Aug 2024   •   18:34
Sfântul Alexandru, 30 august 2024: Legenda protectorului omenirii și cele mai frumoase urări pentru cei care își sărbătoresc onomastica
Sursa foto: Doxologia.ro/Sfântul Alexandru, 30 august 2024

Sfântul Alexandru, prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 30 august, este un sfânt remarcabil din istoria creștinismului, cunoscut pentru devotamentul său profund față de credință și pentru rolul său în apărarea ortodoxiei în fața ereziilor. În calitate de Patriarh al Constantinopolului, Sfântul Alexandru a fost un apărător ferm al învățăturilor corecte ale Bisericii și un model de sfințenie pentru credincioși.

Cine a fost Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru s-a născut în secolul al III-lea și a fost crescut într-o familie creștină care l-a învățat valorile credinței și ale moralității. Încă de tânăr, Alexandru a ales calea slujirii lui Dumnezeu, devenind preot în Constantinopol. Prin viața sa virtuoasă și învățătura sa profundă, a câștigat respectul și admirația credincioșilor.

În anul 313, când Constantin cel Mare a emis Edictul de la Milano, care garanta libertatea religioasă pentru creștini, Alexandru a jucat un rol crucial în consolidarea Bisericii în capitala Imperiului Roman de Răsărit. Datorită înțelepciunii și harului său, a fost numit arhiepiscop de Constantinopol în anul 325.

Una dintre cele mai importante perioade din viața Sfântului Alexandru a fost participarea sa la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, convocat în anul 325 pentru a aborda erezia ariană. Arianismul, care susținea că Fiul nu este co-esențial cu Tatăl și că a fost creat din nimic, a fost o provocare majoră pentru unitatea Bisericii.

Sfântul Alexandru a fost unul dintre cei mai aprigi apărători ai doctrinei ortodoxe, susținând consubstanțialitatea Fiului cu Tatăl, adică faptul că Iisus Hristos este de aceeași esență cu Dumnezeu Tatăl. Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariană și a stabilit Crezul de la Niceea, fundamentul credinței creștine ortodoxe, la care Alexandru a contribuit semnificativ.

Pe lângă lupta sa teologică, Sfântul Alexandru a fost cunoscut pentru viața sa de asceză și rugăciune. În ciuda funcției sale înalte, a trăit o viață simplă, dedicată slujirii lui Dumnezeu și ajutorării celor nevoiași. El a fost un adevărat păstor spiritual pentru credincioșii săi, care îl respectau nu doar pentru învățătura sa, ci și pentru exemplul personal de sfințenie.

Moștenirea Sfântului Alexandru

Sfântul Alexandru a trecut la Domnul în jurul anului 337, lăsând în urma sa o moștenire spirituală profundă. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 30 august, ziua trecerii sale la cele veșnice, recunoscându-l ca pe un sfânt protector al credinței și ca un model de slujire bisericească.

În iconografia ortodoxă, Sfântul Alexandru este adesea reprezentat purtând veșminte episcopale, cu un gest de binecuvântare, simbolizând rolul său de păstor și apărător al credinței. Rugăciunile către Sfântul Alexandru sunt făcute adesea pentru apărarea împotriva ereziilor și pentru întărirea în credință.

Rugăciunea Sfântului Alexandru

“Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbăvindu-ne de mărirea idolească a celor necredincioși, mulțumim ție și cântăm cântare pentru biruință. Celui ce a doborât pe Arie și, cu totul, a legat limbă filosofului, grăim: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!”
Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele). Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Cele mai frumoase urări pe care le poți transmite celor care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Alexandru:

„La mulți ani, Alexandru! Să ai parte de sănătate, bucurii și împliniri, iar Sfântul Alexandru să te ocrotească mereu și să te călăuzească pe calea vieții!”

„La mulți ani, Alexandra! Fie ca viața ta să fie mereu înfloritoare și plină de fericire. Sfântul Alexandru să-ți fie mereu alături și să te sprijine în toate!”

„Cu ocazia zilei tale onomastice, îți doresc momente pline de zâmbete și clipe frumoase alături de cei dragi. La mulți ani, Alexandru, și multe binecuvântări!”

„La mulți ani, Alexandra! Să ai parte de tot ce e mai bun în viață, iar Sfântul Alexandru să-ți aducă pace, iubire și prosperitate!”

„Sărbătorind astăzi numele tău, îți doresc să fii mereu la fel de puternic și încrezător ca și protectorul tău, Sfântul Alexandru. La mulți ani și multe realizări!”

„La mulți ani, Alexandru! Fie ca fiecare zi să îți aducă noi motive de bucurie și să fii mereu ocrotit de dragostea și protecția Sfântului Alexandru!”

„Cu ocazia zilei onomastice, îți trimit cele mai calde gânduri și urări de bine! Fie ca Sfântul Alexandru să te binecuvânteze cu sănătate și succes în tot ceea ce faci. La mulți ani, Alexandra!”

„La mulți ani de Sfântul Alexandru! Să ai parte de o zi specială, plină de bucurie, iar viața să-ți fie mereu luminată de binecuvântările Sfântului Alexandru.”

„Fie ca ziua ta onomastică să fie începutul unui nou an plin de fericire și împliniri. La mulți ani, Alexandru, și multe momente minunate în viață!”

„De ziua numelui tău, îți doresc să te bucuri de fiecare clipă și să ai parte de tot ce este mai frumos în viață. La mulți ani, Alexandra, și multe bucurii!”

×