x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 13 iulie

Vineri 13 iulie

de Ramona Vintila    |    13 Iul 2007   •   00:00

Â

Este ziua 194 a anului

Au mai rămas 171 de zile

Â

Este ziua 194 a anului

Au mai rămas 171 de zile

Â

Soarele răsare la 5:43 apune la 20:59

Luna răsare la 3:53 apune la 20:40

Â

Lună nouă 14 iulie

Primul pătrar (Luna in creştere) 22 iulie

Lună plină 30 iulie

Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 5 august

Â

Â

Rac (22 iunie - 22 iulie)

Proverbul zilei: "Nu averea face pe om, ci omul averea"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Â

Sărbătoare creştină

Soborul Sfăntului Arhanghel Gavril este al doilea sobor de prăznuire al Sfăntului Gavril Arhanghelul, după cea din ziua de 26 martie. Acest Sfănt a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria spre a fi binevestitor al Veştii celei Bune. A stat inaintea preacuratei, la Nazaret, şi i-a binevestit zămislirea Fiului lui Dumnezeu, prin lucrarea Duhului Sfănt. Tot el a fost cel care l-a invăţat pe Moise, care fugea din faţa lui Faraon, in pustie, scrierea cărţilor. I-a descoperit facerea lumii, facerea lui Adam, omul cel dintăi, viaţa şi căderea lui, neamurile cele mai dinainte, potopul şi despărţirea limbilor.

Â

Calendar creştin-ortodox

Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Cuv. Ştefan Savaitul; Cuv. Sara

Â

Calendar romano-catolic

Sf. Henric, impărat; Sf. Eugen, călugăr şi insoţitorii săi, mucenici

Â

Calendar greco-catolic

Sf. Arhanghel Gavril;

Sf. Ştefan Taumaturgul.

Â

Ceasul intăi. Psalmul 100

Mila şi judecata Ta voi cănta Ţie, Doamne. Cănta-voi şi voi merge, cu pricepere, in cale fără prihană. Cănd vei veni la mine? Umblat-am intru nerăutatea inimii mele, in casa mea. N-am pus inaintea ochilor mei lucru nelegiuit; pe călcătorii de lege i-am urăt. Nu s-a lipit de mine inima indărătnică; pe cel rău, care se depărta de mine, nu l-am cunoscut. Pe cel care clevetea in ascuns pe vecinul său, pe acela l-am izgonit. Ochii mei sunt peste credincioşii pămăntului, ca să şadă impreună cu mine. Cel care umblă pe cale fără prihană, acela imi slujea. In dimineţi voi judeca pe toţi păcătoşii pămăntului, ca să nimicesc din cetatea Domnulul pe toţi cei care lucrează fărădelegea. Amin!

Â

S-a intămplat azi

Â

In Romănia

1848 - O armată otomană de circa 20.000 de oameni, in frunte cu Suleiman Paşa, soseşte la Rusciuk (Ruse), gata să intervină in Ţara Romănească. La 19 iulie, aceasta va trece Dunărea, la Giurgiu, cu scopul de a restabili "ordinea legală" şi a proteja "vechile drepturi şi instituţiuni ale ţării";

1945 - Intreprinderea IAR-Braşov trece la producţia de pace, incepănd munca pentru executarea primului lot de 3.000 de tractoare. Fabrica de avioane este desfiinţată din dispoziţia autorităţilor sovietice;

1995 - Parlamentul European adoptă o rezoluţie privind protecţia drepturilor minorităţilor şi protecţia drepturilor omului in Romănia.

In lume

1794 - Bătălia de la Vosges intre forţele Franţei şi cele ale Prusiei şi Austriei;

1822 - Războiul de Independenţă al Greciei: Grecia invinge forţele Otomane la Thermopylae;

1878 - Tratatul de la Berlin: Puterile europene reconstituie harta balcanică, Serbia, Muntenegru şi Romănia işi dobăndesc independenţa faţă de Imperiul Otoman.

Născuţi la 13 iulie

100 i.Hr. - Caius Iulius Caesar, om politic, general, scriitor şi orator roman (m. 44 i.Hr.);

1942 - Harrison Ford, actor.

Â

Click istoric

La 13 iulie 1837, Regina Victoria se mută in Palatul Buckingham din Londra, devenind primul monarh englez care a locuit acolo. Pănă la ascensiunea pe tron, Regina Victoria a locuit in Kensington Palace, construit in secolul al XVII-lea. După moartea soţului său, Albert, Victoria părăseşte Buckinghamul şi se refugiază la Castelul Windsor. Palatul Buckingham a fost numit după Buckingham House, clădire construită in 1703, pe care regele George al III-lea a cumpărat-o in 1762 şi a mărit-o, transformănd-o intr-un vast palat, aşa cum este astăzi. De cănd Regina Victoria s-a mutat acolo, palatul cu 600 de camere a devenit reşedinţa monarhilor britanici.

Â

Credinţe populare, tradiţii, semne

In calendarul popular, Panteliile (13 şi 27 iulie) sunt surorile lui Săntilie (20 iulie), năprasnice reprezentări meteorologice care părjolesc şi ard fără milă recoltele in luna lui Cuptor. Se credea că forţa lor distrugătoare putea fi diminuată prin diferite interdicţii de muncă instituite cu şapte zile inainte şi cu şapte zile după Săntilie: la 13 şi 27 iulie. Solomonarii sunt oameni care ar avea ştiinţa de a conduce norii incărcaţi cu grindină pe unde doresc. Sunt buni credincioşi şi inzestraţi cu puteri supranaturale: "au şcoală unde invaţă"; "au o carte de citit de fac ce ştiu ei. Invaţă in oraşul sau cetatea Babariului"; "Solomonarii sunt oamenii lui Dumnezeu şi numai unul din şapte iese solomonar. Ei dau piatră ca să pedepsească pe cei care nu ţin sărbătorile sau pe cei care au greşit cu ceva inaintea lui Dumnezeu. Piatra se face din coada balaurului. Incotro dă balaurul cu coada intr-acolo bate şi piatra. De aceea, oricăt de călduroasă ar fi vara, balaurul tot rece rămăne; in făntăna unde nu este şarpe şi broască apa nu e rece vara. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar iulie