x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale A nauci, nauc, naucitor

A nauci, nauc, naucitor

13 Mar 2005   •   00:00

LUIZA LUPU - C(RAMPE)
Doamnelor si domnilor, naucitor! Superb! Fabulos! Extraordinar! Si, nu in ultimul rand, senzational! De necrezut! Iesit din comun! Deosebit! Doamnelor si domnilor, formidabil! Va mai dau mai tarziu niste sinonime, daca e. Pana una-alta, sa facem cunostinta cu o emisiune pe care am descoperit-o duminica dimineata pe TVR Cultural, realizata de un tip care aduce izbitor cu Alexandru Ioan-Cuza. Ati ghicit, nu stiu cum se numeste, dar, ca sa ma scot cumva, am sa va spun ca este vorba de un imn, de o oda, de un elogiu, de un cantec sau chiar de o melodie inchinata Mariei-Sale, vinul (naucitor spus, nu-i asa?).

L-am prins pe sfarsite, ca de obicei, cu cateva minute inainte de generic. A fost suficient ca sa constat ca omul (sa-i zic de-acum Alexandru Ioan-Cuza) are un tic verbal naucitor. Adica vreau sa spun "naucitor". L-am urmarit descriind un vin. Naucitor! Pe urma a zis ca sa ne dea si noua un reportaj de la un targ de vinuri din Chisinau. "Varietatea vinurilor a fost pur si simplu naucitoare". Naucitor!

Putin mai incolo aflam ca la targ a venit o companie cu... da, ati ghicit... "naucitorul nume «La balti»".

Doamnelor si domnilor, cum spuneam, naucitor de naucitor! Adica nu doar naucitor, cat de un naucitor atat de naucitor, incat devine naucitor. Mi-a placut respectul deosebit cu care vorbea despre vin. Era un respect naucitor. M-a naucit. Mai era un nauc... pardon... un nene, care statea cu el la masa. Vorbea mai putin si, din cate am putut eu observa, pe el nu-l naucea nimic. Daca stau sa ma gandesc mai bine, e naspa sa nu fii si tu naucit de nimic in viata ta. Sa ai tot timpul mintea limpede. Sa nu te nauceasca nimic.

Cred ca un om nauc e mai simpatic de o mie de ori decat un om nenauc. Un nauc e un tip cu probleme, un tip cu intrebari, un tip care incearca sa iasa din nauceala. Un nauc e la fel cu un dilematic, doar ca i se zice nauc si nu dilematic. (Acum, chiar ma intreb, ce-ar fi daca revista Dilema Veche si-ar schimba de maine denumirea in Nauceala Veche... cred c-ar fi naucitor, dar cool).

Oamenii nauci sunt mai complecsi decat oamenii nenauci. De aceea, imi imaginez ca nu orice nauc poate vorbi despre vinuri pe TVR Cultural. Trebuie sa fii foarte nauc si sa ai tot timpul nauceli peste nauceli. In fine, salut pe aceasta cale prezenta in, nu-i asa, peizajul-mediatig-romanezg a acestei naucitoare emisiuni, cu atat mai mult cu cat, una peste alta, mai invatam si noi texte cu care sa ne dam mari cand iesim in oras.
×
Subiecte în articol: arte naucitor nauc