x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Aici Semenic! incepe astăzi

Aici Semenic! incepe astăzi

de Alex Revenco    |    20 Iul 2007   •   00:00

In vărf de munte, prima ediţie Aici Semenic! se desfăşoară pe parcursul acestui week-end. Este "un festival alternativ la ceea ce se petrece in mod obişnuit", unde participă muzicieni de valoare din ţară şi din străinătate.


Grupurile romăneşti care vor cănta la festival sunt Midnight Express (Rareş Totu, Adrian Tetrade şi Raul Kusak), Viţa de Vie, Proconsul, Regal şi Prima Linie. Avănd in vedere că primele formaţii sunt, in general, binecunoscute, se cuvin căteva amănunte despre Prima Linie, grup de valoare, dar fără promovare, cum se intămplă deseori in show-biz-ul autohton. Dintr-o autoprezentare a formaţiei din Turnu-Severin, disponibilă pe site-ul www.aicisemenic.rgc.ro, aflăm că este "un amestec de imagine tradiţională, avangardă şi pe-alocuri hi-tech, ingemănate printr-un soi de măiestrie bricolată intr-un produs foarte frumos, dar accesibil unui număr limitat de apropiaţi (asta ca să evit termenul de «iniţiaţi») şi ce nu se produce industrial şi nici nu e destinat neapărat vănzării. Muzica grupului a inglobat de-a lungul a mai bine de un sfert de veac de existenţă intermitenţa mai multor influenţe oximoronice: punk - muzică preclasică, rock progresiv (in sensul iniţial, şaizecist/şaptezecist) - folclor autohton, folk - synth rock etc., printre care mai tot timpul jazz-ul s-a strecurat insidios... Muzica grupului oscilează intre limitele accesibilităţii imediate şi candoarea căntecelor copilăriei".

Â

Â

RĂZVAN SLAMA. Iniţiat de chitaristul (trompetist de formaţie) şi claviaturistul - programatorul - taragotistul (!) Răzvan Slama, care l-a avut in tot acest timp lăngă el pe basistul Relu Vătuiu, grupul a căştigat mai multe distincţii studenţeşti naţionale in prima jumătate a anilor ’80. Răzvan Slama (chitară) este inconjurat de muzicieni a căror trăsătură primordială este simpla bucurie de a căuta căntănd: Relu Vătuiu (bass), Victor Roşu (chitară), Gabi Iacobescu (tobe), Dan Ciulpan (chitară). Din străinătate, pe scena de pe Semenic vor evolua Hiram Bullock X-perience (SUA) şi Jazz Pistols (Germania).

Artă şi meserie

"Plecănd de la premisa că arta inseamnă in primul rănd vocaţie şi abia in al doilea meserie, dorim să oferim prilejul celor ajunşi in finală să ne impărtăşească şi nouă, ăstorlalţi, mai puţin atinşi de har, universurile lor de sunet"

Raul Dubyk,membru juriu

Â

Â

Calificare

La secţiunea concurs a festivalului 25 de trupe nu au reuşit să se califice in finală. Iată lista fericiţilor căştigători: Bada, Coroziv, Fusion Music, LEX, Nexus, Not For Sale, Puls, Rock House, Staccato, Y-Grec. Criteriile de apreciere (atăt in faza de preselecţie, căt şi la prestaţia finală din concurs) sunt: calitatea compoziţiilor muzicale, originalitatea, aranjamentele muzicale, coeziunea muzicală, expresivitatea muzicală individuală, atitudinea şi prezenţa scenică.

×
Subiecte în articol: culture club