x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Artiştii sunt prinşi astăzi între legislaţie şi orgoliu

Artiştii sunt prinşi astăzi între legislaţie şi orgoliu

de Maria Sârbu    |    23 Aug 2010   •   00:00
Artiştii sunt prinşi astăzi între legislaţie şi orgoliu

Pentru angajaţii Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, vacanţa din acest an este un coşmar: din cauza Ordonanţei 63, numită în mediul artistic românesc "ordonanţa de coşmar", care vizează disponibilizări în administraţia publică locală.



Supusă de curând desfiinţării prin absorbţie, această instituţie muzicală trece acum prin alte patimi. Deşi Ministerul Culturii solicită trecerea teatrului, cu toţi angajaţii şi cu tot cu clădire, în subordinea sa (în numărul de vineri al Jurnalului Naţional a apărut un articol pe această temă), Consiliul Judeţean Constanţa vrea mai întâi să facă reducerile conform Ordonanţei 63 şi apoi să transfere Teatrul "Oleg Danovski" ministerului.

Aşa cum ne-a spus Daniela Vlădescu, directoarea Teatrului de Operă şi Balet din Constanţa, noua organigramă pregătită la judeţ va "tăia" 100 de oameni din cei 241 de angajaţi.
"Nu ştiu cum se va rezolva după aceea problema, pentru a ne reîntregi. Cred că se fac aceste reduceri de la noi pentru ca apoi să declare că au dus la îndeplinire cerinţele Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 63, ce vizează reducerea personalului bugetar. Şi, astfel, va afecta mult mai puţin personalul propriu, cel al Consiliului Judeţean Constanţa", afirmă Daniela Vlădescu. Soprana susţine că totul este gândit "parcă" pentru a-i răni încă o dată pe artiştii de la "Oleg Danovski".

"Oare nu ajunge calvarul prin care a trecut această instituţie din anul 2004 încoace? Totuşi, este bine că ne vom elibera de administrarea, de multe ori severă, părtinitoare şi zgârcită a Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa", declară Daniela Vlădescu.

Astăzi, în şedinţa CJ Constanţa se va afla, după cum spune directoarea, dacă teatrul şi imobilul în care acesta îşi desfăşoară activitatea vor trece sau nu în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Reamintim că ministrul Culturii Kelemen Hunor a trimis acum o săptămână o adresă pe numele preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în care solicita transferarea în subordinea ministerului a Teatrului "Oleg Danovski" cu tot cu imobil. Deoarece până vineri nu se ştia care este părerea celor de la judeţ, Daniela Vlădescu a organizat la teatru, în prima jumătate a zilei, o conferinţă de presă, arătându-şi nemulţumirea pentru că nu se face transferul. Apoi, Cristian Zgabercea, şeful Direcţiei Cultură din cadrul CJ Constanţa, i-a anunţat pe ziarişti că acest transfer către minister va fi aprobat. Aşa sunt prinşi artiştii între lege şi orgolii. Vom vedea cât de tare se strâng chingile.

×
Subiecte în articol: arte