x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bruce George, nasul serpilor

Bruce George, nasul serpilor

21 Noi 2004   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
Bruce George salveaza serpii veninosi din casele si gradinile oamenilor - si face totul pe gratis. Cel care reuseste sa "manuiasca" periculoasele reptile a acordat in exclusivitate un interviu Jurnalului National.

CRISTINA OLOGEANU

ADRENALINA. Bruce George traieste viata la cote maxime
Jurnalul National: Ce alte joburi ai avut pana sa devii "manuitor de serpi"?
Bruce George: Am avut nenumarate joburi, o perioada am lucrat inclusiv in Marina, dar de indata ce am inceput sa lucrez cu serpi, cam pe la inceputul anilor ’80, mi-a placut atat de mult, incat am renuntat la serviciul curent si am inceput sa-mi caut slujbe de noapte, ca sa ma pot ocupa ziua de salvarea serpilor.

Nu ti s-a spus ca esti putin ciudat din prisma jobului? Nu multa lume se inghesuie sa lucreze cu serpi…
Am fost numit in toate felurile, cred insa ca cel mai des am fost considerat "nebun". Chiar daca pare nebunie ce fac, din punctul meu de vedere si serpii au nevoie de prieteni, iar daca sunt in pericol, mi se pare normal sa vreau sa-i ajut.

Un nebun

Iti trebuie o doza de nebunie sa faci ceea ce faci tu?
Nu, nu neaparat, dar putina nebunie ajuta mereu! Glumesc… Cel mai important lucru pentru a deveni un bun salvator de serpi este sa iubesti aceste animale. Cred ca daca oamenii ar incerca sa inteleaga mai bine serpii, ar arata mai mult respect si mai multa grija fata de ei.

De cate ori ai fost muscat de sarpe?
De cand lucrez in acest domeniu, am avut doar doua rani grave. Una a fost cauzata de o vipera mortala care se gaseste in Australia. Un sarpe mic, care pare inofensiv si totusi are o muscatura extrem de periculoasa. Un moment de neatentie, si i-am cazut victima. Aceasta specie are veninul foarte puternic, din fericire pentru mine, am avut la indemana antidotul necesar si am fost dus de urgenta la spital. Nu consider ca sarpele este de vina. In opinia mea, nu exista serpi care musca oameni, ci doar oameni care se lasa muscati de serpi.

Au fost cazuri cand te-ai speriat si ti-ai pierdut controlul?
Este nevoie de multa atentie si de capacitate de concentrare cand lucrezi cu serpi, iar cand tii in mana un sarpe veninos, trebuie sa fii cu adevarat in forma. Nu m-am speriat niciodata, dar trebuie sa recunosc ca au fost cateva ocazii cand am avut mari emotii. Unul dintre aceste momente a fost cand am tinut pentru prima data in mani cel mai periculos sarpe veninos din lume, din specia Inland Taipan. Imi cam tremurau mainile atunci!

Fara vizite

Obisnuiesti sa duci serpi acasa?
Toti serpii pe care ii salvez sunt eliberati imediat in natura, doar daca nu sunt raniti. Cei care au nevoie de ingrijiri ii tin la mine acasa pana se vindeca si pot fi eliberati. In prezent, am grija de urmatorii "pacienti": trei pitoni si o vipera mortala.

Care a fost reactia sotiei si a copiilor cand ai adus prima oara un sarpe acasa?
Cred ca sunt un mare norocos, toti membrii familiei sunt iubitori de animale. Copiii au crescut alaturi de serpi, iar fiul meu ma ajuta enorm in ingrijirea lor. Sotia, intr-adevar, a avut cateva retineri la inceput cand am inceput sa aduc serpi pe acasa, dar atata timp cat nu se apropie foarte mult de ei, totul e ok.

Ce alte animale ai acasa?
Toate animalele din casa mea sunt salvate. Am doi caini superbi - Bruce si Chloe - si doua pisici rasfatate - Harley si Yoda.

Copiii cresc de regula alaturi de un caine ori de pisica... Copiii tai au crescut langa serpi, nu este periculos?
Nu este periculos sa ai grija de serpi, atata timp cat o faci cu responsabilitate si iti inveti copiii cum sa se poarte cu aceste creaturi, fara a se pune in pericol. Am incercat sa-i invat pe copiii mei sa inteleaga si sa respecte aceste animale extraordinare.

Au existat persoane pe care le-ai invitat la tine si au refuzat de teama serpilor pe care ii ai in casa?
Ma amuza ca ma intrebi tocmai asta! Am cativa prieteni care ma viziteaza mai rar decat mi-as dori eu. De exemplu, sotia unui bun prieten nu vrea sa iasa pentru nimic in lume la mine in curte, asa ca atunci cand facem un gratar la mine, ea sta numai in casa!

Pe doua roti

Stiu ca mai esti pasionat si de "motoare"…
Pasiunea pentru motoare s-a declansat inca de cand eram mic. In fiecare vineri seara, tatal meu obisnuia sa ma duca in locurile unde aveau loc curse de motociclete. Zgomotul facut de aceste motoare era extraordinar, era incitant! Am stiut de atunci ca trebuie sa am si eu la un moment dat motocicleta mea. In prezent, sunt fericitul posesor al unei Harley Davidson, este mandria si bucuria mea!

Ce este mai presus: pasiunea pentru motoare sau cea pentru serpi?
Cred ca cele doua pasiuni sunt cam pe picior de egalitate, dar trebuie sa recunosc ca daca ar trebui sa aleg intre a salva un sarpe si o plimbare cu motocicleta… salvarea sarpelui ar capata prioritate!

RISC

"De cand lucrez in acest domeniu, am avut doar doua rani grave. Una a fost cauzata de o vipera mortala care se gaseste in Australia. In opinia mea, nu exista serpi care musca oameni, ci doar oameni care se lasa muscati de serpi" - Bruce George, "manuitor de serpi"

IN SPATELE NUMELUI
Cu un permis eliberat de Ministerul Protectiei Mediului, Bruce este unul dintre putinii oameni din Australia carora chiar le place periculoasa indeletnicire de a indeparta serpii aciuiati prin gospodariile localnicilor. "Manuitorul de serpi", cum i se mai spune lui Bruce, prin intermediul Western Australia Museum, este implicat serios si in munca de cercetare a diferitelor specii de serpi. In prezent, el studiaza comportamentul si ecologia unei vipere suieratoare hibrid, care traieste numai in nordul regiunii vestice a Australiei. El recunoaste ca, in parte, se simte atras de meseria sa si pentru uriasul val de adrenalina pe care il implica fiecare misiune, insa nu incape indoiala ca el are si o latura mai sensibila. Nimic nu il bucura mai mult decat momentul cand elibereaza din nou un sarpe in salbaticie, iar gestul eliberarii acestuia este un moment de mare emotie pentru el.
×
Subiecte în articol: arte bruce şarpe serpi bruce george