Producatorii de film considera ca noile taxe pentru filmare in locurile publice, ce vor fi propuse spre adoptare joi Consiliului General al Municipiului Bucuresti, sunt mai mici si inseamna o reintrare a orasului in randul celorlalte capitale europene din acest punct de vedere, relateaza Mediafax.
PROIECT. Potrivit unui proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei consilierilor municipali din 16 martie, taxa pentru filmare in centrul istoric va fi de 2.100 lei/zi/locatie pentru filme de lung sau scurtmetraj si videoclipuri si 2.600 lei/zi/locatie pentru spoturile publicitare. In celelalte zone ale orasului, taxa ar urma sa fie de 1.400 lei/zi/locatie, respectiv 1.800 lei/zi/locatie. Lungmetrajele cu cel putin 50% actori romani in distributie au statut special: 1.500 lei/zi/locatie in centrul istoric si 1.000 lei/zi/locatie in celelalte zone. Aceste cifre inseamna, de fapt, preturi mai mici decat cele in vigoare de doua luni si jumatate. La inceputul anului au intrat in vigoare taxe pentru filmarea in locurile publice din Bucuresti, a caror valoare a starnit nemultumirea producatorilor. Este vorba de sume cuprinse intre 72 lei/zi/mp si 32 lei/zi/mp, in functie de zona. Multi cineasti au protestat fata de valoarea taxelor. Ei au ajuns la concluzia ca filmarea pe malul Dambovitei a devenit mai scumpa decat pe malul Senei. De pilda, a filma la Paris, cu toate costurile adiacente, costa circa 150 euro pe zi. PROBLEME. Producatorii saluta noile taxe, insa considera mult mai fireasca o taxa pe locatie decat pe metru patrat si propun, de asemenea, ca intre anumite zone ale capitalei (centru/periferie) taxele sa fie diferentiate. Bogdan Moncea din partea Castel Film - unul dintre studiourile care au facut demersuri pe langa autoritatile locale pentru micsorarea preturilor - spune ca s-ar fi asteptat ca, prin modificare, taxele sa fie chiar ceva mai mici decat cele prevazute in proiectul de hotarare. "Daca aceste taxe vor fi modificate, ne vom situa in plaja valorilor din alte capitale europene, dar in zona ei superioara. Una e sa dai la Londra 400-500 euro, alta la Bucuresti. Dar am intrat cat de cat in normalitate", spune Moncea.
SCANDAL
|
In aceasta iarna, circa 25 de producatori plus Centrul National al Cinematografiei (CNC) au semnat un memoriu, solicitand Primariei micsorarea taxelor, care ajunsesera mult mai mari decat in majoritatea capitalelor europene. Argumentul lor principal a fost ca si productia cinematografica romaneasca, si prestatiile studiourilor autohtone pentru filme straine ar fi descurajate.
|
Citește pe Antena3.ro