x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Caracal: Naiul lui Zamfir, doinit olteneşte

Caracal: Naiul lui Zamfir, doinit olteneşte

de Luminita Ciobanu    |    30 Noi 2009   •   00:00
Caracal: Naiul lui Zamfir, doinit olteneşte
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Maestrul Gheorghe Zamfir a susţinut sâmbătă seară, fără microfon, un concert grandios pe scena Teatrului Naţional din Caracal, alături de taraful său format din instrumentişti de excepţie: Marin Alexandru (dirijorul Ansamblului Ciocârlia) - vioară, Costel Pandelescu - ţambal, Daniel Prodan - violă şi Costel Nichita - contrabas.

Celebrele suite din Ardeal, din Banat, din Oltenia şi din Muntenia au dezvăluit publicului frumuseţea folclorului românesc. Prin măiestria lui Gheorghe Zamfir naiul a bocit, a doinit, a conturat hore şi sârbe din zestrea folclorică a ro­mâ­nilor.

"Mama îşi trăgea rădăcinile din Cordeşti-Hu­re­zani, comună aflată lângă Târgu-Cărbuneşti. Oare îmi curge mie prin vene sânge de oltean?", s-a întrebat retoric maes­trul Zamfir, apoi din nai a ră­su­nat o frumoasă doină oltenească în timp, ce lacrimile de pe obrajii maestrului s-au contopit cu splendida cântare. Fie­care suită folclorică a fost răsplătită. La finalul concertului,

Gheorghe Zamfir a revenit pe scenă la ce­rerea spectatorilor care au aplaudat intermi­na­bil. Din naiul vrăjit de ma­es­trul Zamfir a răsunat Ciocârlia, în timp ce din vioara lui Ma­rin Alexandru a izvorât trilul unei alte păsări. Mul­ţumiri speciale doamnei Luminiţa Vlad, director general al societăţii Leader Interna­ţional, pentru susţinerea acestui eveniment.

×
Subiecte în articol: arte