x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Claudiu Bleonţ face chef pe platoul de filmare!

Claudiu Bleonţ face chef pe platoul de filmare!

27 Aug 2009   •   00:00
Claudiu Bleonţ face chef pe platoul de filmare!

Claudiu Bleonţ, actor al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), împlineşte astăzi 50 de ani. Reputatul actor spune că această zi aniversară o sărbătoreşte pe platourile de filmare. "Chiar acum filmez în scenariul lui Dan Chişu, "Ursul", şi sunt aici cu Mihai Constantin, Magda Catone, Şerban Pavlu ... lucrăm. Suntem o echipă foarte bună. Filmul urmează să fie montat şi are alte demersuri, dar noi, ca echipă, ne simţim bine împreună. Au fost repetiţii bune, filmări bune. Seara stăm de vorbă, despre viaţă, despre teatru. Foarte frumoasă întâlnire. Şi sunt cu ei de ziua mea".



În privinţa proiectele sale cinematografice, Bleonţ a spus că aşteaptă premiera de pe 3 septembrie a filmului "Călătoria lui Gruber", în regia lui Radu Gabrea, producţie în care joacă alături de actori, precum Marcel Iureş, Florin Piersic Jr. sau Alexandru Bindea. "A fost prima întâlnire cu Radu Gabrea şi am fost încântat, mai ales că este vorba despre un film special, cu un subiect delicat. Gabrea a optat pentru o soluţie care mi s-a părut de mare fineţe: în istorie suntem toţi şi victime şi călăi şi istoria întotdeauna este mult mai puternică", a mărturisit actorul, citat de Agerpres, despre prima sa colaborare cu Radu Gabrea. Cât despre proiectele teatrale, Bleonţ a spus că se va relua, din toamnă, spectacolul itinerant "Mincinosul", în regia lui Toma Enache, regizor cu care va monta, în acest an, la Turnu Severin, "Amadeus".

Claudiu Bleonţ s-a născut pe 27 august, 1959. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti (1979-1983), clasa profesorului Grigore Gonţa. A debutat la Teatrul din Petroşani, în 1983, în spectacolul "Un bărbat şi mai multe femei" de Leonid Zorin, la care a făcut şi regia (Premiul pentru cel mai bun actor).

Ca actor la Teatrul Naţional din Capitală, a debutat cu rolul Sir Andrew din "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, în regia Ancăi Ovanez Doroşenco (stagiunea 1983-1984). A realizat zeci de roluri memorabile în: "Zbor deasupra unui cuib de cuci" (1983), "Torquato Tasso" (rolul principal, pentru care a obţinut Premiul pentru cel mai bun actor, 1988), "Trilogia antică" după Seneca, Sofocle şi Euripide şi "Cine are nevoie de teatru?" de Timberlake Wartenbaker, ambele în regia lui Andrei Şerban (1990), "Romeo şi Julieta" (1994-1995), "Macbett" (1999-2000), "Legenda ultimului împărat" (2002), "Crimă pentru pământ" (2003), "O scrisoare pierdută" (2003), "Ultima oră" (2003), "Apus de soare" (2004), "Burghezul gentilom" (2006) sau "Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal" (2007). Ultimele trei spectacole se joacă şi în stagiunea 2009 - 2010 a Naţionalului bucureştean.

A jucat şi pe scena Teatrului de Comedie, a Teatrului Nottara, Bulandra sau pe scenele teatrelor din ţară. A fost guest star în cinci spectacole montate în Ungaria de Beatrice Bleonţ în proiectele unice realizate pentru Festivalul de Teatru Ungar, începând cu anul 1995.

A jucat în peste zece filme, între care: "Fata Morgana" (1980), "Concurs" (1982), "Dreptate în lanţuri" (1983), "Să mori rănit din dragoste de viaţă" (1983), "Pas în doi" (1985), "Flăcări pe comori" (1987), "Rochia albă de dantelă" (1988), "Kilometrul 36" (1989), "Polul Sud" (1991) sau "O vară de neuitat" (1993). A colaborat cu regizori, precum Lucian Pintilie, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Bogdan Cristian Drăgan, Arpad Sopsici, Radu Nicoară, Nicolae Mărgineanu.

×
Subiecte în articol: arte