x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cristian Mandeal cucereşte publicul din Marea Britanie şi din Irlanda

Cristian Mandeal cucereşte publicul din Marea Britanie şi din Irlanda

20 Ian 2010   •   00:00

După ce a încheiat, săptămâna trecută, o serie de cinci concerte cu Hallé - Orchestra ­ trei în faţa unui public britanic entuziast la Bridgewater Hall din Manchester şi două la Hull şi respectiv Leeds, Cristian Mandeal îşi continuă turneul în Irlanda.

Programul susţinut de această dată împreună cu Hallé - Orchestra a cuprins o versiune plină de romantism a pianistului John Lill, unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti britanici ai momentului, la "Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră" de Brahms, dar şi două spectaculoase piese simfonice, în care a putut fi remarcată relaţia specială existentă de ani de zile între Mandeal, Orchestra din Manchester şi publicul local: teatrala uvertură Coriolan de Beethoven şi picturala lucrare "Tablouri dintr-o expoziţie" de Mussorgski-Ravel.

Cronicarul ziarului Manchester Evening News, Robert Beale, aprecia: "Interpretându-le strălucit, Cristian Mandeal ne-a oferit o versiune plină de personalitate a «Baletului puişorilor ieşiţi din găoace», oferind o traducere abundând de contraste dinamice în «Marea Poartă a Kievului», cel mai strălucitor tablou dintre toate".

În cadrul stagiunii RTÉ National Symphony Orchestra din Dublin, Cristian Mandeal va dirija la sfârşitul acestei săptămâni cea mai importantă orchestră irlandeză într-un concert ce va avea loc la National Concert Hall cu un program reprezentativ pentru orice şef de orchestră: "Simfonia nr. 40 în sol minor" de Mozart şi "Cântecul Pământului" de Mahler (cu participarea RTÉ Philharmonic Choir), solişti fiind doi cântăreţi americani, mezzo-soprana Karen Cargill şi tenorul Stuart Skelton. Concertul are în centru o muzică în care abundă contrastele, profunzimea spirituală şi adâncile incursiuni în misterul ideii de moarte.

×
Subiecte în articol: arte