x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale CULTURA-MASS-MEDIA/Info

CULTURA-MASS-MEDIA/Info

02 Ian 2005   •   00:00

03 IANUARIE 2005
NOUL POTEMKIN. O versiune refacuta a filmului "Crucisatorul Potemkin", realizat in 1925 de Sergei Eisenstein - un inovator in cinematografie - va avea premiera in cadrul celei de-a 55-a editii a Festivalului de Film de la Berlin, care se va desfasura intre 10 si 20 februarie, informeaza BBC Online.

In acest film, Eisenstein transpune razmerita de pe vasul de lupta rusesc Potemkin, aratand cum aceasta a condus la o revolta, ulterior inabusita, impotriva tarilor rusi, in 1905. Noua versiune include grafice rusesti si discursuri ale revolutionarului Leon Trotsky, care au fost cenzurate in versiunea din 1925.

POTTER, IN TOP. Cea de-a sasea carte din seria Harry Potter se afla in acest moment pe primul loc in site-ul care se ocupa cu comercializarea cartilor, www.Amazon.com, desi lucrarea nu va iesi pe piata mai devreme de luna iulie. In mai putin de 24 de ore de la anuntul ca internautii isi pot rezerva o carte prin intermediul Amazon.com, "Harry Potter and the Half-Blood Prince" a devenit cea mai ravnita carte de pe mapamond. Volumul al cincilea din seria Harry Potter, "Harry Potter si Ordinul Phoenix", a aparut in urma cu 18 luni, cand a facut o precomanda-record, de 420.000 de bucati. (S.S.E.)

DOLIU. Scriitoarea americana Susan Sontag a incetat din viata la varsta de 71 de ani, la New York. Considerata drept cea mai europeana dintre scriitorii americani, Sontag era cunoscuta pentru eseurile sale despre arta si literatura, pentru analizele critice la adresa Occidentului si pentru parerile sale de stanga. Susan Sontag a fost printre putinii intelectuali americani care au denuntat razboiul din Irak, fapt ce i-a adus numeroase critici si chiar amenintari cu moartea.

ACADEMIA VOTEAZA. Cei 5.808 de membri ai Academiei vor vota in aceste zile, pana la 15 ianuarie, filmele si actorii propusi pentru a face parte din lista nominalizatilor la Oscar. Din lista n-ar putea lipsi, spun specialistii, productiile "William Shakespeare‘s the Merchant of Venice", cu Al Pacino, "A Love Song for Bobby Long", cu John Travolta, "The Assassination of Richard Nixon", cu Sean Penn, sau "In Good Company", cu Dennis Quaid. Nominalizarile la Oscar vor fi anuntate pe 25 ianuarie.

×
Subiecte în articol: arte