x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale „Diasporic”, expoziție și masă rotundă la Centrul de Interes, cu focus pe nouă artiști de renume internațional

„Diasporic”, expoziție și masă rotundă la Centrul de Interes, cu focus pe nouă artiști de renume internațional

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Iun 2023   •   14:20
„Diasporic”, expoziție și masă rotundă la Centrul de Interes, cu focus pe nouă artiști de renume internațional

”Diasporic” este o expoziție amplă dedicată exilului și felului în care artiștii mențin legături, pe plan simbolic și metaforic, cu țara de origine. Pe plan artistic, aceste genealogii sunt surse prolifice de inspirație. Abordarea expozițională asupra ideilor recente de diasporă în arta contemporană, reflectă preocuparea Centrului de Interes de a fi racordat la frământările și realitățile societății actuale. Cei nouă artiști și curatorul, care trăiesc și lucrează în afara granițelor țărilor de origine, sunt nume de referință ale artei contemporane internaționale.

Vernisajul expoziției ”Diasporic” va avea loc miercuri, 7 iunie, între orele 18:00 și 22:00, la Centrul de Interes de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A din Cluj-Napoca. După ziua vernisajului, expoziția va putea fi vizitată în perioada 8 iunie - 29 iulie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 - 19:00. Intrarea e liberă!

Vernisajul va fi urmat joi, 8 iunie, de la ora 18:00, de o masă rotundă în jurul tematicii expoziției ”Diasporic” moderată de Florin Ștefan - artist, profesor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, președintele Federației Centrul de Interes, la care vor participa în persoană Ami Barak - curator și critic de artă independent, Decebal Scriba - artist, Dana Fabini - artist și profesor universitar doctor habil la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Vlad Țoca - profesor universitar doctor habil la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar Benoît Bavouset - consilier de creație și educație artistică în cadrul Ministerului Culturii din Mamoudzou, Mayotte, și Bogdan Ghiu - scriitor, eseist, traducător, vor participa la masa rotundă prin Zoom.

Selecția curatorului Ami Barak - născut în România, trăiește și lucrează în Franța, pentru expoziția ”Diasporic” îi include pe artiștii Adel Abdessemed - născut în Algeria, trăiește și lucrează în Franța, Mircea Cantor - născut în România, trăiește și lucrează în Franța, Gaëlle Choisne - născută în Franța, trăiește și lucrează în Franța și Germania, Latifa Echakhch - născută în Maroc, trăiește și lucrează în Elveția și Franța, Hana Miletić - născută în Croația, trăiește și lucrează în Belgia, Melik Ohanian - născut în Franța, trăiește și lucrează în Franța și Statele Unite ale Americii, Ana Prvački - născută în Serbia, trăiește și lucrează în Statele Unite ale Americii și Germania, Decebal Scriba - născut în România, trăiește și lucrează în Franța și Daniel Otero-Torres - născut în Columbia, trăiește și lucrează în Franța.

Trei dintre artiștii expozanți sunt laureați ai Premiului Marcel Duchamp, cea mai importantă distincție pentru artă contemporană în Franța, iar toți cei nouă artiști au expus în marile muzee și bienale de artă ale lumii: Veneția, São Paulo, Gwanju, precum și în Muzeul de Artă Modernă MoMA din New York sau Palais de Tokyo din Paris.

Utilizarea termenului diaspora s-a extins considerabil în ultimele decenii. Referindu-se inițial la un exil forțat din motive politice, economice, sociale sau culturale, el este acum relativ banal și e suficient să se mențină o legătură, cel puțin simbolică, cu o țară de origine și cu un ansamblu de populații dispersate care au provenit din acesta pentru a se proclama membru al unei diaspore și, prin ricoșeu, pentru a-și asuma o identitate pe care volens nolens o readuce la origini. În plan artistic, aceste legături conștiente sau inconștiente, aceste genealogii artistice sunt incontestabil surse de îmbogățire, atât simbolică, cât și metaforică. Orice ar face, artiștii vor exprima, atât la nivelul vocabularului formal, cât și la nivel conceptual, lucrări sau detalii care să ne readucă la aceste legături. Așa cum bine spune sociologul și cercetătorul britanic Paul Gilroy (1993), «Rădăcinile au făcut loc traseelor». Scriitorul american Philip Roth spune «Oamenii strămutați au lucruri de învățat de la noi». Și din aceste motive am ales acești artiști și aceste lucrări pentru a arăta și demonstra puterea și diversitatea abordărilor, dar și pentru a surprinde efectele de dispersie, împrăștiere, granițe, origine și întoarcere, insider și outsider care corespund unor realități și experiențe trăite care oferă o gamă emblematică”, explică curatorul Ami Barak perspectiva pe care expoziția ”Diasporic” o oferă asupra acestui fenomen global și complex.

Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres și www.centruldeinteres.art.

 

 

Evenimentul face parte din proiectul ”Centrul de Interes Vector al Artei Contemporane Clujene 2023” realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca

Organizator: Federația Centrul de Interes

Echipa: Florin Ștefan (coordonator general eveniment), Delia Avram (asistent), Ovidiu Leuce, Andrei Budescu, Andrei Ispas, Dan Tămaș (echipa de producție), Răzvan Sădean (coordonator comunicare și PR), Andrei Budescu (fotografii), Vlad Sulea (design), Colorim (print), Goldeen Cargo (logistică)

Partener oficial: Banca Transilvania

Sponsori: EnergoBit, Weberbau

Parteneri media: Visit Cluj, ilikecluj.ro, Modernism.ro, Cluju.ro, Propagarta.ro, Actual de Cluj, Napoca Live, Media9, Agenția de Carte

×
Subiecte în articol: Centrul de Interes Diasporic