x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Difuzarea filmului Trianon e ilegala

Difuzarea filmului Trianon e ilegala

11 Ian 2005   •   00:00

Difuzarea filmului Trianon in Romania este ilegala, intrucat acesta nu a fost clasificat de catre Centrul National al Cinematografiei, declara Mona Musca, ministrul Culturii si al Cultelor.

Documentarul Trianon a fost proiectat saptamana trecuta la Baia Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Sf. Gheorghe si Targu-Secuiesc si ar fi urmat sa fie prezentat zilele acestea si la Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc si Targu-Mures.

AVIZ. Potrivit HG nr. 418/2003, proiectarea in salile romanesti de cinema a unor filme este permisa numai cu avizul Centrului National al Cinematografiei, care este dator sa emita un certificat de clasificare sau, dupa vizionarea filmului, sa nu aprobe distributia lui. Ei bine, Trianon nu a solicitat un astfel de certificat din partea CNC. La solicitarea ministrului Culturii, Mona Musca, Centrul National al Cinematografiei a sesizat Ministerul de Interne pentru a face cercetari in localitatile in care a fost difuzat acest film si pentru a lua masurile ce se impun.

Potrivit legii, difuzarea de pelicule cinematografice in spatii publice fara avizul de clasificare inscris in Registrul Cinematografiei este contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 50 si 250 milioane de lei si retragerea licentei de exploatare a salii de cinematograf.

Trianon prezinta situatia Ungariei Mari de dinaintea semnarii Tratatului de la Trianon, din 4 iunie 1920, si conjunctura politica de dupa Primul Razboi Mondial, care a dus la destramarea Imperiului Austro-Ungar. Deoarece filmul a fost interzis la televiziunea de stat din Ungaria, regizorul Koltay a decis sa-l difuzeze in orase din Transilvania si Slovacia. (Sebastian S. Eduard)

×
Subiecte în articol: arte