x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Documentar - "Mostenirea lui Goldfaden"

Documentar - "Mostenirea lui Goldfaden"

21 Ian 2005   •   00:00

Goldfinger, Goldberg, Golfaden… In ceea ce priveste primele doua nume nu e loc de echivoc, dar ce, ne facem cu al treilea? V-ati intrebat vreodata cine a inventat muzical-ul?

De unde vine acela care a avut aceasta idee geniala? La toate aceste intrebari s-a gandit sa raspunda - artistic si explicit - regizorul Radu Gabrea, prin documentarul "Mostenirea lui Goldfaden" (Goldfaden’s Legacy).

Este un film la care regizorul a muncit patru ani, alaturi de o echipa de profesionisti. Pe scurt, a plecat de la evocarea unei personalitati - l-am numit pe Avram Goldfaden - intemeietorul primului Teatru Evreiesc profesionist din lume, la Iasi, in 1876. Cum a fost posibil ca in 1908, cortegiul de peste 70.000 de newyork-ezi sa-l petreaca pe ultimul drum pe evreul venit din Romania, blocand circulatia in Manhattan?

De unde atata popularitate si faima? Evreii considera ca Goldfaden este Shakespeare al lor. Povestea lui e fascinanta. Cei care vorbesc despre Goldfaden, desi nascuti cu mult dupa moartea lui, o fac cu atata patima, de parca l-ar fi cunoscut in carne si oase.

Dupa un scenariu de Manase Radnev, Gabrea devine intervievator in propriul film. El reuseste, dupa un periplu prin Iasi, Tel Aviv, New York, Strassbourg si Bucuresti sa "stoarca" informatii inedite despre Goldfaden. (Claudia Daboveanu)

×
Subiecte în articol: arte goldfaden