x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ethan Hawke, actor si scriitor

Ethan Hawke, actor si scriitor

de Cristiana Stamatescu    |    31 Oct 2005   •   00:00
Ethan Hawke, actor si scriitor

Ethan Hawke a prezentat, vineri seara, publicului roman unul dintre filmele sale mai putin cunoscute, "Tape", iar sambata dimineata a dat autografe si a citit fragmente din romanul lui, "Ash Wednesday", publicat la noi de Humanitas, cu titlul "Miercurea cenusii".

Cele doua evenimente, impreuna cu marele bal de Halloween, care a avut loc sambata seara la Palatul Parlamentului, sunt actiunile de caritate pentru care vedeta americana a venit in Romania la invitatia mamei sale, initiatoarea unor programe sociale si de educatie, relateaza Mediafax.

PREMIERA. Spectatorii au putut vedea in premiera in Romania "Tape" (2001), un film in care Ethan joaca alaturi de Uma Thurman, fosta sa sotie, si de Robert Sean Leonard. Regizor este Richard Linklater, cel mai bun prieten al lui Hawke si colaboratorul lui preferat, cu care a mai facut patru filme, inclusiv "Before Sunrise" si "Before Sunset". "Richard Linklater este unul dintre cei mai buni cineasti independenti, iar «Tape» arata ce poti face cu un text bun, multa energie si bani putini", a spus Hawke.

PERSONAJE. Filmul se bazeaza pe o piesa cu trei personaje, a carei actiune se desfasoara intr-o camera de motel. Vince (interpretat de Hawke), un traficant de droguri, este vizitat de un vechi prieten, regizor de documentare, pe care incepe sa-l chestioneze in legatura cu o poveste neplacuta din liceu in care a fost implicata si o fata. Cand aceasta isi face si ea aparitia, conflictele se amplifica. Umorul scenariului si interpretarea actorilor sunt punctele tari ale filmului. "O problema importanta pe care ne-am pus-o a fost: «Cum sa facem o piesa de teatru sa fie cu adevarat cinema?»", a spus actorul la finalul proiectiei, cand a raspuns unor intrebari din public alaturi de Marcel Iures. "Am hotarat sa filmam ca si cand ar fi foarte multe camere de supraveghere in acel motel. Am repetat ca la un spectacol de teatru. Am avut o luna de repetitii si sase zile de filmare", a adaugat el.

INDEPENDENTA. "Tape" este un bun exemplu de film independent pe care actorul nominalizat la Oscar ("Training Day") il admira. Hawke spune chiar ca prefera acest tip de film celui mainstream. Celebritatea hollywoodiana iti ofera insa sansa unei libertati artistice. "Avantajul de a fi intr-un film de Hollywood este ca dupa aceea ai doi ani in care poti face ce vrei", a explicat el.

Intr-adevar, Ethan Hawke e departe de a se fi cantonat in blockbustere. Nu numai ca a jucat in filme independente, dar ii place teatrul: in ultimii doi ani a jucat in doua spectacole Off Broadway si afirma ca atunci cand vine cineva si ii spune ca l-a vazut intr-un spectacol este un lucru special pentru el, pentru ca inseamna ca au respirat acelasi aer intr-o seara. Totodata, Hawke a facut regie de film - "Chelsea Walls" - si a scris doua carti: "The Hottest State" si "Ash Wednesday", cea din urma primita bine de critica si cititori. Iar saptamana viitoare, imediat dupa ce va pleca din Romania, va incepe preproductia la ecranizarea primului sau roman. "Sunt destul de nerabdator", a marturisit el sambata, dupa lectura de la CinemaPRO. "E ciudat, fiindca am inceput sa scriu carti pentru a scapa de filme (...) Dar ambele carti exista in mintea mea ca filme. Am scris «The Hottest State», un roman mai simplu, pe cand aveam 25 de ani si sunt emotionat sa ma intorc la el dupa zece ani."

SCRIITOR. Pentru starul filmelor "Cercul poetilor disparuti", "Mystery Date" si "Marile sperante", scrisul a fost o modalitate de a combate programul haotic pe care il au toti actorii, cu perioade extrem de pline si altele fara nimic de facut. "In lunile in care nu lucrezi n-ai nimic de facut decat sa bei, ceea ce-i amuzant, dar doar putin timp (...) Scriu un capitol, termin un film, apoi imi propun un alt capitol. Iar cand filmez port cu mine un carnet in care imi notez idei pentru carte", a povestit Hawke.

FIRESC. Faptul de a scrie pare sa fi fost ceva firesc pentru acest actor, pe de o parte pentru ca ambele indeletniciri se rezuma la a spune o poveste, pe de alta parte, pentru ca "scrisul seamana cu actoria". "Cand improvizezi, de exemplu, iei un personaj si nu stii exact unde vei ajunge. Cand simt ca un scriitor nu controleaza totul, imi place", a marturisit el.

UN ROMAN CARE TREBUIE CITIT
Pentru publicul roman, surpriza este ca Ethan Hawke scrie si literatura. Dupa primul roman, mai mult autobiografic, "The Hottest State" (1997), urmeaza in 2002 "Ash Wednesday", o carte care s-a bucurat de mare succes atat peste Ocean, cat si in Europa. La noi, "Ash Wednesday" s-a tradus prin "Miercurea cenusii", la Editura Humanitas. Spune-mi cu cine calatoresti ca sa-ti spun cine esti - cam asa ar suna motoul cel mai intim al acestui deja celebru road novel american. Jimmy Heartsock isi paraseste iubita ca sa mai guste o vreme din binecuvantarile vietii de burlac, dar se razgandeste, dezerteaza si ajunge la timp ca s-o ceara de nevasta. Nu, nu aici se termina romanul, ci aici incepe: cei doi pornesc intr-o lunga calatorie, din Albany, prin New Orleans si Ohio, pana in Texas, iar drumul in sine devine, in mod firesc, drum spre sine. Cele doua personaje gandesc cu voce tare, isi diseca emotiile, isi spun gafait si printre picaturi istoriile personale si se privesc mereu, rasturnat, in ochii celuilalt. Erotismul e un teatru de oglinzi, in care actorii isi regizeaza propria supravietuire.
×
Subiecte în articol: arte hawke ethan hawke