x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale

Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Ian 2024   •   13:32
Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale

Premiera mondială a operei Oedip la București, deschiderea Galeriei de Artă Decorativă Europeană de la Muzeul Național de Artă al României, un nou maraton de vizitare a expoziției Brâncuși la Timișoara, se numără printre numeroasele evenimente culturale programate pentru 15 ianuarie.

Anul acesta, luni, toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii vor sărbători Ziua Culturii Naţionale prin diverse expoziții și evenimente la care publicul va avea accesul gratuit.

La Opera Națională București va avea loc premiera operei „Oedip ” de George Enescu în regia lui Stefano Poda, dirijor Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

La Ateneul Român au loc tururi ghidate, iar în cadrul proiectului educativ "Muzica pe Înţelesul Tuturor", va avea loc un concert extraordinar susținut de membri ai Orchestrei şi Corului Filarmonicii "George Enescu" la care intrarea este gratuită.

Opera din Iași prezintă un concert special, care va avea în program creații românești celebre.

Soliștii Operei ieșene vor interpreta lieduri și romanțe din repertoriul autohton, acompaniați de artiștii instrumentiști Simona Gâdei (pian), Radu Cotoman (vioară), Adriana Stoica (violă), Emerich Ghercă (violoncel), Adrian Fântână (contrabas), Cătălin Simerea (flaut) și Silviu Butnaru (clarinet).

În cadrul evenimentului de luni, care va avea loc în Sala Mare, de la ora 18:30, veți putea audia și pagini orchestrale de referință din repertoriul liric național, precum Rapsodia română nr. 1 de George Enescu, dar și cântece inspirate din folclor, printre care Ciocârlia, Mocirița și Ciuleandra.

La Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti (ARCUB) are loc un concert inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi. Tot aici, puteți să vizitați expoziția “ Universul lui Salvador Dali ”, care își va prelungi programul până la miezul nopții.

Teatrul "Ion Creangă" redeschide Sala Mare, din Piaţa Amzei din București de Ziua Culturii Naţionale, cu evenimentul "Teatrul Ion Creangă de poveste". Locația a fost reabilitată, devenind „un loc nou, modern și sigur”.

Compania "Liviu Rebreanu" a Teatrului Naţional Târgu Mureş prezintă spectacolul lectură "Viaţa e în direct doar aici!" de Radu Herjeu, care va fi transmis online cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

Muzeul Național de Artă al României inaugurează Galeria de Artă Decorativă Europeană, o expoziție permanentă unică în peisajul cultural românesc, care oferă publicului acces la o colecție impresionantă de aproximativ 400 de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal.

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Centrală UniversitarăCarol I” organizează un concert susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann, care va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” .Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann este prima formație din România care a readus în atenția publicului muzica veche românească, interpretarea acesteia având la bază studii de cercetare și amplă teoretizare. Pentru copii, între 15 și 18 ianuarie, Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit două sesiuni de lecturi interactive o discuție-atelier cu ilustratorii de cărți pentru copii, lecturi în Braille și în limba semnelor, ateliere, concerte, demonstrații de aikido, de șah și scrimă.

La Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti” au loc ateliere de creație penru copii “Lacul codrilor albaștri”; vernisajul expoziției de fotografie “Patria mea, limba română”; “O, rămâi!” recital de cântec și poezie în interpretarea Ansamblului Fluierasii de la Merisani și vernisajul expoziției “ Sub semnul marelui Eminescu”.

Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește proiecţia filmului românesc "Warboy" în regia lui Marian Crişan. Tot aici, vor putea fi vizitate expoziţiile: "Alexandru Tzigara-Samurcaş - Întemeietorul Muzeului Naţional", în spaţiile expoziţiei permanente; "Horror Vacui", expoziţie de Horia Roşca, în Sala Irina Nicolau şi "Floarea vieţii", expoziţie de icoane realizate de Raluca Jurcovan, organizată în cooperare cu Muzeul Ţării Făgăraşului "Valer Literat", în Sala Noua Galerie. Raluca Jurcovan va realiza tururi ghidate între orele 10.00 şi 13.00; accesul la expoziţii este liber.

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi invită publicul la o serie de expoziţii şi evenimente speciale organizate în muzeele din subordine. Muzeul găzduiește o expoziţie inedită: "Semnez în nume propriu: M. Eminescu", care, printre alte documente, va prezenta şi un interogatoriu la care a fost supus Mihai Eminescu. Cu acest prilej va fi prezentată și sceneta "La interogator", interpretată de actorii Gelu Ciobotaru şi Daniel Onoae. La Casa Muzeelor se va desfăşura o ediţie aniversară a Clubului de lectură pentru copii şi adolescenţi şi o ediţie specială online din cadrul Atelierelor de lectură Junimea XXI, moderată de Cătălin-Mihai Ştefan.

Muzeul "Vasile Pogor - Casa Junimii, MNLR Iaşi invită publicul să asiste la un spectacol de teatru-dans începând cu ora 18.00, în sala Studio J. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Muzeul Naţional de Artă din Timişoara organizează cel de-al doilea maraton cultural cu acces gratuit la expoziţia "Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale". Expoziția poeate fi vizitată până pe 28 ianuarie 2024. Și tot în Timișoara , Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest Timişoara în colaborare cu Facultatea de Arte şi Design prezintă un spectacol care îmbină muzica, teatrul şi artelor vizuale, integrate într-un concept inedit. În foaierul Filarmonicii, va fi pregătită o expoziţie de artă vizuală cu lucrări realizate de către studenţii Facultăţii de Arte şi Design.

×
Subiecte în articol: Ziua Culturii Naționale