x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziții de neratat

Expoziții de neratat

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Oct 2024   •   15:20
Expoziții de neratat

Luni, 21octombrie, de la ora 17.00, continuă manifestările din cadrul SALONULUI NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ (SNAC) „PL@STIC∞CONTEMPORAN”. De la ora 18, la Galeriile de Artă ale Academiei Române va avea loc vernisajul evenimentului organizat împreună cu Asociația Artiștilor din sudul Boemiei.

Expun artiști din Cehia, România și Republica Moldova. Curatori: Marius Barb Barbone și Gheorghe Pogan. Expun: Krzysztov Bartnik, Teodor Buzu, Sarka Coganova, Michal Dubnicky, Zdenek Harazin, Hubert Huber, Cecilia Chiavistelli, Petra Jovanovska, Pavel Klima, Vera Krumphanzlova, Vit Pavlik, Tomas Pergler, Vasile Sarcă, Lenka Sarova Maliska, Vladimir Savel Jun, Vasile Tolan, Vasile Fuiorea, Dumitru Bolboceanu, Florina Breazu, Tudor Zbârnea, Elena Carancențev, Simon Zamșa, Ruslan Roșca, Andrei Negură și Vasile Rață.

Tot la ora 17.00, dar la Galeria „Nicolae Mantu” din Galați este programat vernisajul expoziției "Salonul de toamnă al artiștilor plastici din Galați". Lucrările vor putea fi admirate până pe 8 noiembrie.

Marți, 22 octombrie au loc două evenimente:

"Dialog în armonie" este titlul expoziției de pictură și artă decorativă a artiștilor Doina Ionescu Reghiș și Ioan Tămâian. Evenimentul va avea loc de la ora 17, la Galeria Națională de Artă „Forma” din Deva (Bd. Decebal, nr. 8). Prezintă criticul de artă Alexandru Sonoc.

La ora 18, Galeria de Artă „Helios” din Timișoara (Piața Victoriei, nr.6), va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Geometrii surprinzătoare” a artistului Călin Piescu.  „Atașat categoric de oraș și de plimbări nesfârșite care îl identifică ca pe un globtrotter, dublat de calitatea de observator scrupulos, Călin Piescu aduce o nouă serie de fotografii cu tema geometriei structurale a elementelor care alcătuiesc universul vizual cotidian din perspectiva apropierii de subiect care prin captarea detaliului își pierde întregul și devine imagine abstractă contrar perspectivei îndepărtate din expoziția precedentă. El decupează zoomînd clădiri, jocuri de ape, flacări, zbor și oglindiri și propune spectatorului o nouă viziune a celor patru elemente descoperite în statusul urban. Dacă orașele invizibile ale lui Italo Calvino suscită imaginația să materializeze propunerea literară, fotografiile lui Călin Piescu realizează contrariul făcînd trecerea de la vizibil la imaginar.” - critic de artă Ruxandra Dreptu, care este și curator al expoziției.

Miercuri, 23 octombrie vor fi vernisate alte două evenimente:

La ora 15, Hanul Galben din Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" va găzdui vernisajul expoziției de pictură, sculptura, grafica și artă decorativă „Dialog cu transcendentul". Expoziția face parte din Salonul National de Arta Contemporana. Expun 37 de artiști din București, Timișoara, Arad, Chisinau (Republica Moldova), Constanta, Buzău, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Sibiu. Curatorul expoziției este criticul de artă Luiza Barcan.

Palatul Bragadiru (Calea Rahovei 147-153) devine scena expoziției „Nu toate găurile sunt negre”, semnată de scenograful român Nairam Marian Văsii.  În cadrul unui eveniment artistic îndrăzneț scenograful Nairam Marian Văsii prezintă noua sa colecție de pictură „Nu toate găurile sunt negre”, sub forma unei experiențe unice, în care arta vizuală și tehnologia digitală fuzionează pentru a crea o călătorie în căutarea răspunsurilor legate de artă în raport cu revoluția tehnologică. „Celula de Artă vă invită să explorați o experiență artistică de neuitat, unde tradiția și inovația se întâlnesc.” a declarat Daniel Loagăr, fondatorul Celulei de Artă. „Prin această colecție explorez profunzimea gândurilor, fiind o călătorie prin amintiri și cunoașterea unor universuri noi, realități posibile și conexiuni profunde. Sunt profund recunoscător fiecărei persoane care a avut curajul de a crede în mine, începând cu mine însumi,” declară artistul, recent admis ca stagiar în Uniunea Artiștilor Plastici din România. Vernisajul propune un eveniment sincretic, reunind artiști care colaborează pentru a amplifica mesajul colecției „Nu toate găurile sunt negre.” Marian Văsii aduce în discuție importanța colaborării umane în fața amenințărilor generate de inteligența artificială, subliniind că, asemenea construirii unei rachete, unde sunt necesare mai multe creiere pentru succes, și în artă, puterea creativității colective este la fel de importantă.

Joi, 24 octombrie vor avea loc două manifestări:

La ora 17, Galeria de Artă din Ploiești (Piața Victoriei, nr.4) vă așteaptă la vernisajul expoziției „Perspective” a artistelor Marilena Ghiorghiță și Mariana Urian, pictorițe pentru care natura este mereu un izvor de inspirație și regăsire.

De deschide pentru o lună, o nouă expoziție temporară la Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” Câmpina, secție a Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” – „Adiere” a artistei Florica Ionescu. Citând-o pe Roxana Păsculescu aflăm câteva lucruri despre artistă și despre ce vom descoperi în expoziție: „În peisajele și naturile statice pe care le pictează Florica Ionescu, ni se relevă deosebita sa sensibilitate, remarcată de la nivelul construcției, cel mai adesea calmă, echilibrată, la acela al discursului plastic, unde sesizăm impetuozitatea gestului pictural.”

Duminică, 20 octombrie, la Târgu Jiu vor avea loc, sub genericul „BRÂNCUȘI - ESENȚA LUCRURILOR”, manifestări dedicate aniversării a 86 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, capodopera marelui sculptor Constantin Brâncuși.

Astfel la ora 11, Cula de pe digul Jiului va găzdui deschiderea manifestării: „Ansamblul Monumental Calea Eroilor - istoric și semnificație”. Prezintă Dr. Sorin Buliga și Expoziția de fotografie veche „Sub aripa timpului”. Prezintă: Ion Țîrlea.

Ora 12.00 va avea loc procesiune comemorativă de-a lungul „Căii Eroilor”. Participă reprezentanți ai instituțiilor locale, cetățeni ai orașului și iubitori de artă. Traseul procesiunii: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, Coloana fără Sfârșit. În parcul Coloanei fără Sfârșit va fi organizat vernisajul expoziției de arte vizuale „Aspirații”, a elevilor Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”.

Ora 15.00, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” va fi gazda vernisajului  expoziției de pictură și sculptură „Arhitecturi celeste", a artiștilor vizuali Vasilica Chifu și Panaite Chifu. Curator: Vasile Fuiorea. Critic de artă: Luiza Barcan.

Ora 16.00 la Galeria de Artă „Constantin Brâncuși” (str. Traian, nr 7) va avea loc un dublu eveniment. Vernisajul expoziției de pictură „Formă-Gest-Culoare”, a artistului Gheorghe Dican, curator - Vasile Fuiorea, critic de artă: Luiza Barcan, va fi urmat de lansare volumului „Policromii”: interviuri cu personalități ale artelor plastice românești. Autor: Sebastian Crăciun.

Ora 17.00, la Universitatea „Constantin Brâncuși” se vor succeda: lansarea cărții „Spirit și Materie în viziunea unui artist-filosof: Constantin Brâncuși”. Autor: Dr. Sorin Buliga; lansarea Revistei „Brăncuși”, serie nouă, nr. 10-11/2023 și nr. 12-13/2024. Prezintă Dr. Sorin Buliga; prezentarea albumului de fotografie „În preajma capodoperei” (ediția a doua). Autor: Ionel Scăunașu; decernarea Premiului Național „Constantin Brâncuși”, pentru anul 2023 și Proiecția „Docuart”, în cadrul programului „Brâncuși Nocturn”, cu imagini realizate de Constantin Brâncuși în perioada 1923 -1939.

 

×
Subiecte în articol: Galeria de Artă din Ploiești