x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivalul Castanilor In Memoriam Gabi Dobre

Festivalul Castanilor In Memoriam Gabi Dobre

de Loreta Popa    |    28 Sep 2009   •   00:00

Înainte vreme, cei care purtau cu ei poezia şi muzica se numeau menestreli. Astăzi, ei se numesc folkişti şi sunt şi ei purtători de poezie şi muzică, la fel de ascultaţi şi iubiţi.



Poate că niciodată muzica folk nu a fost mai aproape de sufletele noastre ca în acest an. Multe evenimente ni i-au adus aproape pe Vasile Şeicaru, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Maria Gheorghiu şi ultima, dar nu cea din urmă, Tatiana Stepa, care ne-a părasit de curând având ceva treabă prin stele. După Folk You! de astă vară, la Vama Veche, pe malul mării cei mici au participat la "Folk fără vârstă", la Năvodari şi Poiana Pinului, a urmat Festivalul de la Calafat, apoi Folk You! la Caracal. La 16 septembrie a avut loc la Mizil un concert dedicat Tatianei Stepa. Va urma "Om bun"...

Iată că Ploieştiul nu se lasă mai prejos şi-i cheamă pe iubitorii muzicii folk la un Festival al Castanilor, ajuns anul acesta la cea de-a zecea ediţie, ce se va desfăşura în perioada 9 ­ 11 octombrie 2009.

Demn de menţionat este faptul că Festivalul Castanilor va fi unul In memoriam Gabi Dobre.

Vineri, 9 octombrie, la Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti, va începe concursul de interpretare a muzicii folk, urmat de recitalurile Mariei Gheorghiu, lui Dinu Olăraşu şi al lui Emeric Set.

Sâmbătă, 10 octombrie, va avea loc Gala Laureaţilor precedată de o conferinţă de presă, iar recitalurile zilei vor fi susţinute de Paul Arva ­ laureatul ediţiei din 2008, Gheorghe Gheorghiu şi Mircea Vintilă & Brambura.

Duminică, 11 octombrie, pe esplanada Palatului Culturii, în zona centrală a Municipiului Ploieşti va începe Gala Aniversară. Vor concerta laureaţi ai ediţiilor precedente, urmaţi de veterani ai muzicii folk precum Nicu Zota, Iulian Anghel, Ovidiu Scridon, Grupul Unde, Grupul Nu acum, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Mircea Baniciu&Vladi Cnejevici, Nicu Alifantis & Zan.

Va fi un maraton al muzicii folk, căci se doreşte menţinerea unei tradiţii devenită deja?.

"Festivalul Castanilor ­ In memoriam Gabi Dobre" a fost denumit astfel în amintirea celui care l-a iniţiat, jurnalistul Gabi Dobre. Organizatori sunt Primăria Municipiului Ploieşti şi Casa de Cultură "I.L. Caragiale" a Municipiului Ploieşti, în colaborare cu Primăria Municipiului Ploieşti şi Teatrul "Toma Caragiu". Festivalul are ca scop depistarea, încurajarea şi promovarea tinerelor talente, readucerea în actualitate a acestui gen şi îmbogăţirea sa cu noi valori. Finanţator este Primăria Municipiului Ploieşti.

×
Subiecte în articol: arte