x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivalul National de Teatru

Festivalul National de Teatru

de Claudia Daboveanu    |    Sebastian S. Eduard    |    Miruna Mihalcea    |    08 Noi 2005   •   00:00

Festivalul National de Teatru "I.L. Caragiale" a inceput in forta. Pe parcursul unei saptamani, veti putea urmari numai in Jurnalul National un jurnal al festivalului: informatii de ultima ora, cronichete, relatari de la manifestarile culturale etc.

DESCHIDEREA. Si a fost prima seara a Festivalului National de Teatru. "Sase personaje in cautarea unui autor", in regia lui Liviu Ciulei, a deschis festivalul la Sala Izvor a Teatrului Bulandra. Lume multa, personalitati, zeci de studenti. Cel putin trei ministrii ai Culturii: unul, Ion Caramitru, pe scena, altul (in functie) Adrian Iorgulescu, un al treilea, discret, in sala: Mona Musca. Premierul Calin Popescu Tariceanu, primarul Adriean Videanu, regizorii Felix Alexa, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater. Cristian Topescu, Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu, Tania Filip, Lamia Beligan, Ilinca Goia. O promisiune a ministrului Culturii: de la anul, Festivalul va deveni international. Asa sa ne ajute sponsorii!

ELECTRA. Al doilea chemat la rampa in prima seara de festival, la ora 19:00, spectacolul "Electra", dupa Sofocle si Euripide. Regia si scenariul, Mihai Maniutiu. Un spectacol realizat de echipa Teatrului National "George Stanca", din Sibiu. Directorul acestui teatru, Constantin Chiriac, el insusi amfitrion al unui mare festival teatral, a tinut sa fie alaturi de regizor si de actori. La fel ca el, au venit la "Odeon" sa vada "Electra", Olga Tudorache, Irina Petrescu, George Banu, Ion Parhon, Silvia Kerim etc.

89, 89. Pentru aceia care-si permit un taxi sau au in dotare un autoturism sau carora le place sa mearga pe jos acasa la miezul noptii sau care - in sfarsit - vor sa vada un spectacol de teatru modern in regia Anei Margineanu, la ora 22:00 a fost programata piesa "89, 89… fierbinte dupa ’89", la Teatrul Foarte Mic. Un spectacol tulburator, adevarat, profund romanesc. Actorii Coca Bloos, Gheorghe Visu, Maria Ploae, Isabela Neamtu si Cristian Radu dau viata unor personaje desprinse dintre noi, dintr-un trecut care lasa multe tare, dintr-un prezent in care te vezi ca-ntr-o oglinda si-un viitor fara speranta. "Un spectacol despre noi cei vechi, cu nostalgiile, frustrarile si stridentele noastre", cum spune foarte tanara regizoare Ana Margineanu.

SASE PERSONAJE. Piesa pirandelliana "Sase personaje in cautarea unui autor", ii aduce in fata publicului pe Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Dana Dogaru, Camelia Maxim, Mirela Gorea, Dan Astilean , Anca Sigartau, Teodor Danetti si altii. O piesa in care, se vede, maestrul Ciulei a "stors" tot ceea ce era de stors din echipa actoriceasca. Un spectacol de care (probabil) insusi Ciulei a fost multumit de vreme ce a acceptat sa lucreze, dupa "Sase personaje", un alt text de-al lui Pirandello, tot la Bulandra - "Henric al IV-lea"

ASTAZI IN CADRUL FESTIVALULUI:
TEATRUL ACT
12:00 - Peter Brook si trei generatii ale teatrului romanesc: Radu Penciulescu, Andrei Serban si Felix Alexa. ;

TEATRUL ODEON
18:00 - "Portretul lui Dorian Gray", dupa Oscar Wilde, regia Dragos Galgotiu;

TEATRUL FOARTE MIC
18:00 - "89,89... fierbinte dupa ‘89", de Ana Marginenu, regia Ana Marginean;
TEATRUL NOTTARA
18:00 - Sala Horia Lovinescu: "Cheek to cheek", de Jonas Gardell, regia Radu Afrim;

TEATRUL I.L. CARAGIALE
21:00 - Sala Liviu Rebreanu: "Gandirea", de Leonid Andreev, regia Felix Alexa;

TEATRUL ACT
22:00 - "Rose", de Martin Sherman, regia Liana Ceterchi
×
Subiecte în articol: arte teatrul regia