x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Filmele bune inundă Iaşiul

Filmele bune inundă Iaşiul

de Maria Sârbu    |    12 Sep 2009   •   00:00

11 lungmetraje de debut, 17 documentare, 31 de scurtmetraje şi 17 filme de animaţie au fost selecţionate pentru competiţie la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF), care se va desfăşura între 25 septembrie şi 3 octombrie.



Oraşul marilor iubiri va fi inundat cu filme din ţări de pe diferite continente. Pentru secţiunea principală - cea de lungmetraj - au fost alese numai filme de debut. Trei sunt româneşti, realizate în coproducţie: "Cea mai fericită fată din lume" de Radu Jude, "Katalin Varga" de Peter Strickland şi "Pa-Ra-Da" de Marco Pontecorvo. În afară de acestea, vor concura pentru Trofeul IIFF peliculele: "Moon" a britanicului Duncan Jones; "Rudo y Cursi" (SUA-Mexic) de Carlos CuarÛn; "Battle in Seattle" (SUA-Canada-Germania) de Stuart Townsend sau "Munyurangabo" (Rwanda-SUA) de Lee Isaac Chung.

De asemenea, se regăsesc "Only" din Canada, semnat de Simon Reynolds şi Ingrid Veninger, "The Messenger" (SUA), în regia lui Oren Moverman, "Les grandes personnes" (Franţa-Suedia) de Anne Novion sau coproducţia Franţa-Marea Britanie "Franklyn" de Gerald McMorrow. La secţiunea Documentar, printre cele 17 producţii sunt cele din România - "Constantin şi Elena" de Andrei Dăscălescu, "A fost odată în Transilvania" de Manuela Morar, dar şi "The September Issue", o producţie SUA, regizată de R.J. Cutler, "Sprinters" (Marea Britanie) de Sam Blair şi "Tyson" (SUA) de James Toback.

La Scurtmetraj, intră în competiţie filme din Australia, Germania, Spania, Polonia, Austria, Coreea de Sud, R. Moldova, România etc. La această primă ediţie se vor acorda şapte premii în valoare totală de 25.000 de euro.

×
Subiecte în articol: arte iasi iiff