x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Florin Piersic, hoinar printre amintiri

Florin Piersic, hoinar printre amintiri

de Roxana Ioana Ancuta    |    29 Sep 2009   •   00:00
Florin Piersic, hoinar printre amintiri
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Florin Piersic este un personaj care încântă. Prin ceea ce face el: prin vorbă, apariţie... Florin Piersic este un personaj care şi cântă. Cântă "Hoinărind printre amintiri", acesta fiind de fapt numele primului album muzical pe care Piersic îl lansează.



Experienţa muzicală a actorului care a jucat în peste 50 de filme s-a bucurat de câteva tatonări de-a lungul timpului, însă iată că, acum, un compozitor, Dan Iagnov (foto), un textier, Andreea Andrei, un orchestrator, George Natsis, şi o casă de discuri, OVO Music, au realizat un album complet cu melodii dedicate numai artistului, chiar în interpretarea sa, produs ce va fi lansat oficial mâine, 30 septembrie, la Băneasa Shopping City, începând cu orele 17:30.

"Piesele lui Dan Iagnov au ceva profund şi adevărat, o muzică pe care o reţii, care te cucereşte", spunea Florin Piersic, mărturisind că a înregistrat aproape toate cântecele de pe acest album cu lacrimi în ochi. Dar iată care este povestea albumului muzical, spusă de Dan Iagnov, compozitorul.

"M-a preocupat până la obsesie trecerea inexorabilă a timpului, pe care am încercat prin muzica mea să-l mângâi cu tandreţe, să mă pun bine cu el, ca să-l fac să treacă mai încet. Indiferent la mângâierile mele, timpul trece impasibil, pentru că aşa ştie el cel mai bine să facă... să treacă şi, din păcate, o dată cu el, şi viaţa noastră. (...) Am considerat iubirea, muzica şi femeia trei minuni pe care le-a lăsat Dumnezeu pe pământ, iubirea fiind chiar viaţa lui Dumnezeu, muzica - o mare şansă de a coresponda cu Dumnezeu fără intermediar, iar femeia, femeia meritând orice sacrificiu, ea merită să-i aduci cu drag picături de ploaie dintr-o ţară în care niciodată nu a plouat (cum spune Jacques Brel)."

POVESTEA UNUI PROIECT
De mult timp şi-a dorit Iagnov să realizeze un proiect pentru un album (unul special), în care fiecare cântec să fie o poveste aparte din viaţa unui personaj care să fie marcat, "la fel ca şi mine, de trecerea timpului, de visurile care se realizează sau nu, de miracolul care se numeşte iubire şi de foarte multele amintiri de care sufletul îi este plin şi de care nu vrea să se despartă niciodată".

Acest personaj trebuia să fie un artist, unul unic, cu multă personalitate, cu multă carismă. "Brusc am realizat că el nu putea fi decât Florin Piersic, un actor-fenomen, care domină de ani buni scena şi filmul românesc cu un succes fulminant şi care cutreieră lu-mea în lung şi-n lat pentru simplul motiv că este foarte iubit de public. Unii au îndrăznit să-l numească pe Florin «o instituţie», eu îndrăznesc să adaug «o instituţie cu un mare talent, farmec şi geniu». Marea şansă a proiectului meu s-a numit Florin Piersic, căruia îi mulţumesc că a acceptat această colaborare."

"Hoinărind printre amintiri", în lumea muzicii lui Dan Iagnov, conţine zece piese pe care compozitorul Dan Iagnov, le-a scris în decursul a patru ani. Ritmurile muzicii lui Iagnov sunt diferite, începând cu rafinatul vals englez ("O poveste de o zi") până la temperamentalul tango argentinian ("Femeia e secretul"), baladă sau jazz.

La sugestia compozitorului şi a lui Ovidiu Komornic (reprezentantul OVO Music), "Hoinărind printre amintiri" va beneficia de un spectacol, dar şi de realizarea unor videoclipuri pentru piesele imprimate pe disc.

×
Subiecte în articol: arte