x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gala HOP îi încearcă pe cei temerari

Gala HOP îi încearcă pe cei temerari

de Maria Sârbu    |    03 Sep 2010   •   00:00
Gala HOP îi încearcă pe cei temerari
Sursa foto: Maria Ştefănescu/

Cea de-a XIII-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP s-a deschis miercuri, la Mangalia, aducându-i în faţa publicului şi a juriului pe primii competitori din cei 36 selecţionaţi pentru confruntarea finală la cele două secţiuni: Individual şi Grup.



Mai întâi i-a prezentat amfitrionul - Cornel Todea, directorul artistic al Galei, care a amintit de tema evenimentului, temă reluată an de an: "Alteritate". Acest cuvânt, a cărui explicaţie este "existenţă" şi "fiinţă privită din punct de vedere diferit de ea însăşi" (aşa cum e citat în caietul program al galei), i-a "sugerat" lui Todea să dea zece definiţii pentru HOP: obstacol ce trebuie trecut; numai cei temerari îl trec; drum sigur către viitor; rezervat pentru cei curajoşi; dedicat celor talentaţi; o dată trecut, te invită la următorul Hop; marea bucurie a luptei cu tine însuţi; marea bucurie a întâlnirii cu ceilalţi luptători; probă de necontestat de dragoste pentru meserie; provocare la dialog, provocare la Succes!

Au prezentat câte un recital de până la 15 minute: Ana-Maria Bălescu, absolventă UNATC 2010; Alexandru Petrila, Universitatea de Arte din Iaşi, promoţia 2009; Adina Lazăr, Ana Nicolae şi Raluca Mara, toate absolvente ale Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, promoţia 2010. Fiecare şi-a ales textul după bunul plac, dar s-a remarcat, stăpânindu-l cel mai bine, Raluca Mara. Ea a jucat "Pasărea-Care-Nu-E" sau "Run it Out!" după Nietzsche. Proba impusă la Individual, cu textele la alegere, "«Moftul» în faţa opiniei publice" şi "Un tenor scăpătat" de Caragiale, în interpretare proprie de până la cinci minute, nu a impus vădit pe cineva. Mai originală poate a fost aceeaşi Raluca Mara.

La Grup s-au jucat în prima zi două spectacole. "Omul de zăpadă" de Lia Bugnar, cu Simina Contraş şi Ali Deac, absolvenţi ai Facultăţii de Litere şi Arte de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, promoţia 2008, a scos în evidenţă energia debordantă a actorilor, textul, bun de altfel, fiind împins pe planul doi. Nu pare o soluţie de a-şi impune interpretarea. A doua creaţie la Grup s-a intitulat "Dincolo de umbre", spectacol de pantomimă, mânuire păpuşi şi blacklight, realizat de trei colegi de promoţie 2010 ai Universităţii de Arte din Iaşi: Ecaterina Ciofu, Ioana Iordache şi Dumitru Georgescu. Ei au captat atenţia pu-blicului tocmai datorită specializării pe care şi-au ales-o - Arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete.

Joi seara au fost programate recitalurile susţinute de Diana Buluga, Tudor Aaron Istodor, Ingrid Robu, Simona Năstase, Radu Tudor şi Cristina Bodnărescu, iar la Grup - spectacolele "Women in motion", cu Diana Covallioti şi Andreea Vasile, şi "Exit", cu Radu Homiceanu, Mihail Onaca şi Raluca Uzunov.

Pentru participanţii la Gală este organizat zilnic, în matinal, atelierul "Alteritate", susţinut de coregraful Florin Fieroiu.
Gala HOP se încheie sâmbătă cu decernarea premiilor, iar după ceremonie, în cadrul spectacolului invitat, vor concerta Ada Milea şi Bogdan Burlăcianu, pe de o parte, şi Sorin Romanescu, pe de altă parte.

×
Subiecte în articol: arte