x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gheorghe Zamfir, in memoriam Papa Ioan Paul al II-lea

Gheorghe Zamfir, in memoriam Papa Ioan Paul al II-lea

de Adriana V. Paduraru    |    Claudia Daboveanu    |    01 Iul 2005   •   00:00
Gheorghe Zamfir, in memoriam Papa Ioan Paul al II-lea

Gheorghe Zamfir s-a intalnit in trei randuri cu Papa Ioan Paul al II-lea. Durerea maestrului fata de pierderea acestei mari personalitati a lumii contemporane a dat nastere unui emotionant omagiu muzical.

Gheorghe Zamfir s-a intalnit de trei ori cu Papa Ioan Paul al II-lea. Durerea maestrului fata de pierderea acestei mari personalitati a dat nastere unui emotionant omagiu muzical.

In sufletul maestrului Gheorghe Zamfir, Biserica Catolica si Papa Ioan Paul al II-lea ocupa un loc sacru. O mare parte din cariera artistului se leaga de monumentale concerte de muzica sacra in marile catedrale occidentale. Asa cum remarca un inalt prelat ortodox cu prilejul concertului sustinut in Canada, la sarbatorirea a 25 de ani de pontificat, "Zamfir nu canta, ci se roaga, vorbeste cu Dumnezeu".

RUGA. Asa s-a intamplat si miercuri seara, la Ateneul Roman, cand maestrul si naiul sau au inaltat la ceruri o ruga muzicala pentru sufletul Papei Ioan Paul al II-lea, "Totus tuus". Acompaniat de Nicolae Licaret (orga), Alexandru Morosanu (violoncel), Mihai Andriescu (bariton), Laurentiu Bacanu (percutie) si grupul vocal "Bucharest Singers", Gheorghe Zamfir a interpretat 13 melodii. Printre acestea s-au numarat "Glorie mamei noastre celeste, Fecioara Maria", "Santa Maria", "Ave Maria" si "Mocirita cu trifoi".

ADORATIE. Multe dintre piesele interpretate de maestrul Zamfir sunt dedicate Fecioarei Maria. "Pentru Fecioara Maria am avut si eu, si Papa o devotiune speciala. Am facut pelerinaje in locurile importante unde Ea a aparut in fata unor persoane care au servit drept superba demonstratie de puritate in fata umanitatii. Dupa un pelerinaj la Lourdes, am facut promisiunea de a compune o serie de 12 «Ave Maria»", a declarat Gheorghe Zamfir. Cea mai noua piesa interpretata in concert este "Glorie", o lucrare compusa in Franta, in luna mai a acestui an. Textul in latina glorifica numele lui Dumnezeu si cel al lui Iisus Hristos.

MESAJE. In deschiderea concertului, au rostit cate un discurs reprezentantul Presedintiei Romaniei, Bogdan Tataru Cazaban - consilier pentru Cultura si Culte, Monseniorul Jean-Claude Perisset - Nuntiul Apostolic in Romania, Paula Iacob - vicepresedinte al Fundatiei Europene a Centrelor si Cluburilor UNESCO si presedinte al Federatiei Romane a Cluburilor si Centrelor UNESCO, si Cornel Visoianu - presedintele Fundatiei Culturale "Delta". Evenimentul s-a desfasurat sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei si a fost organizat cu sprijinul Comisiei Nationale UNESCO in Romania, al Federatiei Europene a Centrelor si Cluburilor UNESCO si cu binecuvantarea Nuntiaturii Apostolice in Romania.

MOCIRITA
Desi "Mocirita cu trifoi" este un binecunoscut cantec popular, maestrul Gheorghe Zamfir l-a transformat intr-o emotionanta piesa religioasa. "Mocirita inseamna parcela din spatele casei taranesti romanesti, plina cu iarba care hraneste animalele din ograda. Pentru mine, ea e parcela de divinitate din trupul si sufletul omului, care hraneste spiritul. Am ascultat-o prima data pe un disc editat la Electrecord in anii ’60, interpretat de Angela Buciu. Am transpus-o pe nai acompaniat de orga si a devenit un succes mondial, fiind preluata in mai multe variante. Aceasta versiune am dedicat-o Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, avand viziunea sufletului si trupului sau, dedicat Sfintei Fecioare, lui Iisus si Trinitatii Divine, el fiind parcela de trifoi sacra la care se hranesc cei din ograda Domnului", a explicat maestrul Zamfir.
×
Subiecte în articol: culture club gheorghe zamfir papa ioan