x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Imola Kezdi, drac cu chip de inger

Imola Kezdi, drac cu chip de inger

de Claudia Daboveanu    |    22 Noi 2005   •   00:00
Imola Kezdi, drac cu chip de inger

Si talentata, si frumoasa, si unguroaica, si romanca (prin nastere), si actrita de teatru si de film... E mult pentru o singura femeie? Dintr-o tanara speranta a devenit fulgerator o confirmare: Imola Kezdi.

Regizorul de film Ioan Carmazan spune ca Imola e "una dintre cele mai interesante actrite de film, o combinatie intre Meryl Streep si Nicole Kidman", regizorul de teatru Tompa Gabor o recomanda drept o mare actrita de teatru.

MEFISTO FEMININ. Intr-unul dintre ultimele sale spectacole de pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, "Tragica istorie a doctorului Faust", de Christopher Marlowe, in versiunea scenica a lui Mihai Maniutiu, Imola il intruchipeaza pe Mefisto. Un rol fascinant atat pentru ea, cat si pentru public si critica de specialitate. Elogiile n-au incetat sa apara: "Forta, fragilitate, farmec transmite Kezdi Imola in Mefisto" - Ludmila Patlanjoglu. "Mefisto ia chipul unei femei frumoase (mobila si lunecoasa, pliata bine pe rol, Kezdi Imola" - Ion Muresan. "Kezdi Imola si Bogdan Zsolt ne dau si aici dimensiunea consistenta a performantei unui joc de mare complexitate, desfasurat cu precizia ceasornicului neinfluentat de puteri oculte, cu o impresionanta mobilitate a expresiei mimice si corporale sau cu rafinate disimulari si surprinzatoare dezlantuiri temperamentale, in care ingerul si demonul, omul si animalul coexista si se identifica fara putinta de a-i separa" - Ion Parhon. Paradoxal, Imola n-a luat (inca) un premiu UNITER pentru acest rol, ci pentru Leea, din "Flacara alba, flacara neagra" (Dybbuk).

DAT SI DATE. Daca Nutu Carmazan a comparat-o cu doua mari actrite de film, imi permit s-o aseman cu doua la fel de mari actrite care au facut sali pline in anii ’80. Imola are sensibilitatea si ingenuitatea Marianei Buruiana (v-o mai amintiti in rolul Ofelia din "Hamlet"-ul lui Tocilescu?) si forta dublata de o inefabila carisma a Valeriei Seciu, pe care n-ai cum s-o uiti dupa ce-ai vazut macar "Doamna cu camelii", in regia Catalinei Buzoianu. Cine-i totusi aceasta fata frumoasa si talentata, si de unde i se trage inclinatia catre arta actoriei? S-o lasam sa se prezinte. "Am terminat un liceu cu profil de biologie-chimie, cu gandul sa devin medic. Intre timp, am facut parte dintr-un grup de teatru de amatori. Mi s-a parut un «hobby» interesant, care mai tarziu a devenit o pasiune. Cartile de biologie au fost inlocuite de volume de versuri si dramaturgie. Singura m-am decis sa devin actrita, singura m-am pregatit pentru admitere." In facultate, a incaput pe mainile profesorului Lohinszky Loránd. Cel mai de pret lucru invatat de la el? Punctualitatea. Cei mai fideli spectatori si cei mai vajnici critici? Parintii. Crede ca forta o mosteneste de la bunica din partea mamei, despre care a aflat ca, desi ramasa vaduva de doua ori, a crescut singura 12 copii si a tinut o gospodarie grea. Formula succesului? "Noroc in combinatie cu multa munca. Altfel nu functioneaza."

SENSIBILITATE
"Imola are sensibilitatea si ingenuitatea Marianei Buruiana (v-o mai amintiti in rolul Ofelia din "Hamlet"-ul lui Tocilescu?) si forta dublata de o inefabila carisma a Valeriei Seciu, pe care n-ai cum s-o uiti dupa ce-ai vazut macar "Doamna cu camelii", in regia Catalinei Buzoianu" - Ioan Carmazan

×
Subiecte în articol: arte imola