x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Istoria cravatei la Muzeul Naţional de Artă

Istoria cravatei la Muzeul Naţional de Artă

10 Dec 2009   •   00:00

Muzeul Naţional de Artă al României şi Ambasada Italiei la Bucureşti sunt gazdele expoziţiei ""Noduri italiene. Cravata - evolutie, limbaj si stil"", al cărei vernisaj a avut loc miercuri seară, la sediul MNAR, în Rotonda Sălii Auditorium.Organizată cu ocazia împlinirii a 130 de ani de relaţii diplomatice italo-române, arată Agerpres, expoziţia prezintă 150 de cravate, 10 costume bărbăteşti din diferite epoci şi o bogată documentaţie explicativă ce ilustrează evoluţia cravatei în cadrul modelor vestimentare, de la eşarfa înnodată din secolul al XVII-lea şi până în zilele noastre. Cravata reprezintă azi unul dintre simbolurile inconfundabile ale stilului rafinat şi exclusivist "Made in Italy".
 
Termenul ""cravată"" derivă din franţuzescul ""cravate"", adaptare a cuvântului croat ""hrvat"". Începând cu secolul al XVII-lea, când ofiţerii regimentului de cavalerie croată ajunşi la Paris în timpul Războiului de 30 de ani au introdus acest accesoriu în Franţa, şi până în zilele noastre, cravata a suferit o serie de modificări, devenind simbolul absolut al eleganţei masculine.

Expoziţia ilustrează nu numai evoluţia istorică a cravatei, ci şi evoluţia stilistică a acestui accersoriu. Piesele expuse sunt reprezentative pentru a demonstra varietatea de ţesături, modele, culori şi imprimeuri existente, precum şi varietatea tehnicilor de producţie a cravatelor, evidenţiindu-se trei mari stiluri de producţie: cel englezesc, cel franţuzesc şi cel italian.

Fie că este de tip papillon, cache-col, şapte pliseuri, plastron sau jabot, cel mai important atribut al cravatei este să fie bine înnodată. Deşi modalităţile de a înnoda şi de a purta cravata s-au schimbat de-a lungul timpului, ea rămâne podoaba care dezvăluie personalitatea celui care o poartă, un semn aparte al gustului şi obiceiurilor unei epoci. Expoziţia poate fi vizitată până la 10 ianuarie 2010, de miercuri până duminică, între orele 10,00-18,00.

×
Subiecte în articol: arte