x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “La Belle” din Monte Carlo: O feerie scenică

“La Belle” din Monte Carlo: O feerie scenică

de Maria Sârbu    |    22 Sep 2009   •   00:00
“La Belle” din Monte Carlo: O feerie scenică
Sursa foto: Marie Laure Briane/

Baletul din Monte Carlo a prezentat sâmbătă şi duminică, la TNB, spectacolul "La Belle", o creaţie realizată pe baza basmului scris de Perrault, muzica aparţinând lui Ceaikovski.



"La Belle" ("Frumoasa din Pădurea Adormită") este unul dintre fascinantele spectacole de dans aduse în România în cadrul "Întâlnirilor JTI". Tot ce se întâmplă în scenă te uimeşte atât de puternic, încât nu poţi comenta: doar poţi spune că e uluitor. Aşa mi s-a părut reprezentaţia de sâmbătă a creaţiei coregrafului Jean-Christophe Maillot.

Dans, muzică, lumini, costume, decor - îngemănate evocă basmul, care aici are o tentă filosofică pronunţată dată de coregraf. Plasticitatea spectacolului se datorează, cu siguranţă, şi artiştilor plastici Philippe Guillotel (costume) şi Ernest Pignon Ernest (decor), ei gândind aceste elemente din perspectiva unui spectacol care să te facă să-ţi piezi graiul de uimire. Un alt element important ţine de lumini (Dominique Drillot). Toate "convieţuiesc" cu sublima muzică a lui Ceaikovski şi cu ansamblul de mişcări artistice ale balerinilor.

Cele două reprezentaţii au avut două distribuţii: în prima seară, în rolul Frumoasei a dansat Bernice Coppieters, iar în cea de-a doua, Noelani Pantastico. Împreună cu restul soliştilor şi cu reprezentanţii corpului de balet au oferit momente feerice, pe care ai vrea să le revezi ori de câte ori încerci să evadezi din griul cotidian.

×
Subiecte în articol: arte