x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lacrimi pe obrajii lui Tudor Gheorghe - "Nea Marine, Nea Marine/Ce-a avut moartea cu tine?"

Lacrimi pe obrajii lui Tudor Gheorghe - "Nea Marine, Nea Marine/Ce-a avut moartea cu tine?"

de Cristina Ologeanu    |    02 Iun 2006   •   00:00
Lacrimi pe obrajii lui Tudor Gheorghe  -  "Nea Marine, Nea Marine/Ce-a avut moartea cu tine?"

Petrecerea cu taraf de miercuri seara de la Sala Palatului a starnit hohote de ras, dar totodata a adus si lacrimi. Acestea au curs atat pe obrajii menestrelului, cat si pe cei ai catorva spectatori.

Miercuri seara, Sala Palatului din Capitala a fost din nou plina. Iubitorii de poezie si de muzica de calitate au venit in numar mare sa-l vada si sa-l asculte pe unicul Tudor Gheorghe. Printre acestia s-au numarat Cristian Tantareanu si fostul ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, dar si doi preoti…

NEMURITORUL PELLEA. De departe, cel mai emotionant moment al spectacolului a fost cel in care Tudor Gheorghe a interpretat o balada dedicata marelui actor Amza Pellea. Menestrelul a prezentat-o simplu: "O balada dedicata unui bun prieten". Tudor Gheorghe a marturisit publicului ca a fost placut surprins cand a auzit ca niste lautari au cantat aceasta balada la o nunta, fara ca ei sa stie ca el a compus-o… La versurile "Nea Marine, Nea Marine/Ce-a avut moartea cu tine?", trubadurul nu a mai putut sa-si stapaneasca lacrimile care au inceput sa-i curga pe obraji. Astfel ca, la sfarsitul cantecului, el a mers in culise pentru a-si trage sufletul. Chiar si unii spectatori au plans alaturi de el.

JUJEUL. Atmosfera s-a destins in momentul in care Tudor Gheorghe a spus povestea cainelui Lulu, care trebuia dat in "jujeu" pentru a fi facut sa latre. Si de aceasta data au curs lacrimi, dar de ras. S-a ras din nou cand menestrelul a intrerupt un cantec pentru a cere un microfon pentru "spiridusul tambalului", care il ingana, dandu-i cateva replici memorabile. S-a mai ras si cand Tudor Gheorghe s-a oprit din cantat pentru a-l lasa pe un spectator venit la marginea scenei sa-l fotografieze. "Ai vazut ce ai facut? S-a «fasait» cantecul acum ca m-am oprit." De altfel, fiecare interpretare inedita a versurilor semnate Marin Sorescu a starnit hohote de ras.

CANTECE PENTRU UE. Alaturi de taraful format din Virgil Iordache, Ionel Feraru, Gheorghe Floricel si Liviu Preda, maestrul Tudor Gheorghe a interpretat si trei cantece, datand din secolele XIV si XV, care au fost auzite si la Versailles. De aceea trubadurul le-a caracterizat ca fiind tocmai bune pentru integrarea noastra in Uniunea Europeana.

PENTRU GUVERNANTI
"Limba evolueaza, apar cuvinte noi de innebunesti la cap. Dar florile au ramas aceleasi", a inceput Tudor Gheorghe introducerea pentru superba balada "Carul cu flori". Menestrelului i-a venit o idee geniala, care l-ar putea salva pe primarul Capitalei. "In Bucuresti nu mai gasesti o floare. Ce ar fi daca, in fiecare groapa din asfalt, s-ar planta flori?", s-a intrebat, retoric, Tudor Gheorghe. Propunerea aceasta a fost primita de public cu ropote de aplauze. Acum ramane de vazut daca si guvernantilor le va placea… Dar, pana sa dea glas "Carului cu flori", Tudor Gheorghe a mai avut o "interventie subtila". "Va rog sa «stingeti» telefoanele mobile, nu de alta, dar poate ii deranjati pe vecini". Rugamintea sa a fost binevenita, cu atat mai mult, cu cat "urletele" mobilelor nu faceau altceva decat sa tulbure atmosfera creata.
×
Subiecte în articol: arte gheorghe tudor