Uniunea Artiştilor Plastici a făcut celor dornici să se hrănească din culoare şi lumină o ofertă pe care aceştia nu au putut să o refuze. Din 9 până la 21 februarie, la Galeriile Orizont, expoziţia cu un titlu la fel de inspirat precum lucrările expuse, "Lumina vine din interior", a pictorului Mihai Coţovanu a avut porţile deschise. Tudor Octavian şi poeta Paula Romanescu au descris arta pe care Mihai Coţovanu o practică de ceva vreme şi au încurajat privitorii să-şi încarce sufletele cu diversitatea luminii prezente în expoziţie.
Expoziţiile anterioare ale pictorului au revelat lumii un artist al naturii, un peisagist cu personalitate viguroasă. Ambiţios, Mihai Coţovanu a reuşit să producă o surpriză reală printr-o serie de portrete. Portrete interpretate în stil personal, o manieră realistă, o îmbinare spectaculoasă între clasicism şi expresionism. Talentul său este concretizat prin desen, culoare, expresie, originalitate şi diversitate.
Portretele sale nu diminuează cu nimic autenticitatea peisajelor expuse, care încântă prin noutate. Artistul are deja 43 de expoziţii personale, dar şi nenumărate premii şi se află într-o permanentă căutare de sensuri. Descoperirile sale sunt aşternute pe pânză, iar portrele par că satisfac o curiozitate firesc umană. Mihai Coţovanu are percepţia sa asupra destinului celui căruia îi dăruieşte nemurirea pânzei. El este un pictor care şi-a asumat destinul şi nu se mai poate întoarce din drum.
Mihai Coţovanu, născut la 21 iulie 1967, la Iaşi, a absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Design, din cadrul Universităţii de Arte "George Enescu".
Are şapte copii şi această familie numeroasă l-a determinat, în repetate rânduri, să coboare din sfera visului în realitate, supravieţuind nu numai din pictură. "Colţurile de natură, la limita dintre sat şi oraş, natura statică, portretele unor oameni apropiaţi exprimă plăcerea de a privi dincolo de limita vizibilului", scrie, despre pictor, criticul de artă Valentin Ciucă.
Artistul a reuşit să rămână autentic şi credincios până la capăt pasiunii sale, de altfel el a prezentat mai multe expoziţii personale, de grup şi colective în ţară şi peste hotare. Lucrările lui se află în colecţii personale din Franţa, Israel, Japonia, SUA, Canada, Germania, Italia şi Grecia. În 2006 a fost publicat albumul de artă "Penelul şi paleta Mihai Coţovanu", semnat de Valentin Ciucă. În cadrul expoziţiei "Lumina vine din interior", Mihai Coţovanu expune 20 de tablouri ce reprezintă peisaje rurale, citadine, naturi moarte... Mihai Coţovanu cucereşte privitorul prin sinceritatea cu care oferă strălucire chiar şi celor mai modeste peisaje urbane, transformând motivul arhitectural într-un prilej de meditaţie poetică. Lucrările lui sunt încărcate cu o anumită spiritualitate, iar tonurile pure se transformă în nuanţe infinite definind spiritul locului. Credincios tradiţiilor româneşti din care îşi trage seva, Mihai Coţovanu impresionează cu temperamentul său artistic, fără compromisuri, fără constrângeri, reuşind să imprime personalitatea sa creaţiei pe care a izvorât-o până acum.
Peisaj urban, rural şi natural, natură statică, portrete, toate acestea exprimă firea meditativă a autorului. "Munca este elementul-cheie. Neavând un serviciu stabil, un serviciu care să-ţi aducă lunar o sumă fixă pe care să poţi conta, îmi programez cu un an înainte activitatea expoziţională. Cu alte cuvinte, mă autooblig la creaţie, deoarece pentru a putea onora expoziţiile respective îmi trebuie mereu lucrări noi. Îmi impun un ritm şi... mă apuc de treabă", spune artistul. "A realiza un bun peisaj înseamnă, în primul rând, a prinde orele optime – primele două ceasuri ale dimineţii şi ultimele ale zilei – atunci când lumina este mai blândă, când culorile sunt saturate şi lipsite de albul neproductiv al orelor de prânz. Apoi e bine ştiut că, din perspectiva compoziţiei, peisajul este foarte complex. Sunt extrem de multe elemente de construcţie, probleme de sinteză a imaginii, de atmosferă, de «prindere» a luminii, aflată în continuă mişcare. În fine, foarte important e să pictezi ceea ce simţi, nu doar ceea ce vezi, să încerci să descifrezi misterele cu care natura te abordează. Pentru mine pictura este descifrare, dezghiocare a tainei, aducere la lumină, a crea ce e ascuns. Pentru astfel de descifrări, însă, mi-au îngheţat mâinile, m-a plouat şi m-a bătut soarele", mai spune artistul. Mihai Coţovanu s-a definit în timp şi cu fiecare expoziţie ca un adept al lucrului temeinic, serios şi profesionist, cu credinţă în valorile trecutului, rămânând consecvent cu sine însuşi.
Când pictează, Mihai Coţovanu se transfigurează, devenind o nouă fiinţă, unică şi definitivă. Pictural, totul ţinteşte spre arhitectura inefabilă a unei realităţi identificate dincolo de ceea ce le este dat oamenilor obişnuiţi să vadă. Starea de independenţă a artistului nu forţează limitele realului, ci le caută sensul adânc de dincolo de iluziile optice inevitabile.
La nivelul portretisticii, pictorul a generat unanime aprecieri prin capacitatea de a releva ceea ce modelele lasă cu greu să se vadă. Psiholog fin şi cu acces la subtile nuanţe, pictorul a dovedit că ştie multe despre fiinţa interioară a modelelor. Ce impresionează însă cu adevărat este capacitatea de a da expresivitate trăsăturilor caracterelor celor care îi pozează. Mihai Coţovanu este unul dintre valoroşii reprezentanţi ai şcolii ieşene de pictură. Sensibil şi modest, el are tăria de a face ceea ce simte.