x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Manufactura de Memorie Grant: proiecții de film documentar și tur ghidat într-un proiect despre conservarea patrimoniului și întoarcerea la istoria cartierului

Manufactura de Memorie Grant: proiecții de film documentar și tur ghidat într-un proiect despre conservarea patrimoniului și întoarcerea la istoria cartierului

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Sep 2024   •   17:30
Manufactura de Memorie Grant:  proiecții de film documentar și tur ghidat într-un proiect despre conservarea patrimoniului și întoarcerea la istoria cartierului

Cu ocazia aniversării a 112 ani de la punerea pietrei fundamentale a Parcelării Grant-Belvedere, Studio Zona lansează un nou proiect dedicat conservării patrimoniului arhitectural și istoric al cartierului Grant. Intitulat „Manufactura de Memorie Grant”, proiectul are ca scop informarea locuitorilor despre importanța istorică și arhitecturală a parcelării și a Manufacturii de Tutun Belvedere, printr-o serie de evenimente și activități desfășurate pe 21 septembrie.

Parcelarea Grant-Belvedere reprezintă una dintre cele mai importante inițiative de locuințe sociale din Bucureștiul începutului de secol XX. Proiectată și executată între 1912 și 1926, de către trei instituții importante ale statului - Societatea de Locuințe Ieftine, C.F.R. și Regia Monopolurilor Statului - parcelarea a fost destinată muncitorilor de la Regia Monopolurilor Statului și Căile Ferate Române (C.F.R.), oferindu-le locuințe accesibile și adaptate nevoilor acestora. Proiectul a fost conceput ca parte a unui program amplu de modernizare urbană, inspirat de inițiative similare din Europa. Parcelarea, aflată în proximitatea Manufacturii de Tutun Belvedere, a fost gândită cu o diversitate de tipologii arhitecturale, evitând uniformitatea și păstrând stilul neo-românesc, caracteristic începutului de secol XX. De-a lungul decadelor, parcelarea a fost completată cu noi clădiri, incluzând blocuri de apartamente și facilități sociale, precum Biserica Belvedere, care poartă semnătura arhitectului Ioan D. Trajanescu, cel care a proiectat și majoritatea locuințelor din parcelare. Astfel, Parcelarea Grant-Belvedere a evoluat într-un cartier emblematic pentru dezvoltarea urbană și socială a Bucureștiului, păstrând în același timp spiritul comunitar și arhitectural al epocii în care a fost fondată.

Pentru a aduce la viață aceste repere istorice, vor avea loc proiecții de film, tur ghidat al cartierului și dezvelirea unei plăci comemorative, toate menite să păstreze memoria comunității și să sublinieze valoarea culturală a zonei.

Astfel, sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 17:30, istoricul Răzvan Voinea, alături de arhitecta Irina Calotă, vor povesti despre istoria și arhitectura acestui cartier unic în cadrul unui tur ghidat. Tot sâmbătă, de la ora 19:00, la Conacul Golescu-Grant, actualmente Centrul de Recreere şi Dezvoltare Personală „Conacul Golescu Grant”, din strada Aleea Ţibleş, nr.64, va avea loc proiecția unui film documentar dedicat Parcelării Grant. De asemenea, participanții vor avea ocazia să vadă alte 10 documentare despre parcelări istorice din București, dar și documentarul Cvartal, dedicat cartierelor construite în anii 50 în București, toate realizate de Studio Zona și Dash Film.

Detalii pe https://fb.me/e/4TlhcoYjh

Preocupările actuale și inițiativa Studio Zona

În inima parcelării Grant - Belvedere, Manufactura de Tutun Belvedere a jucat un rol central nu doar ca loc de muncă pentru numeroși locuitori, ci și ca element definitoriu al peisajului urban. Monument istoric de importanță națională, clasat pe Lista Monumentelor Istorice alături de Parcelarea Grant, acest complex, parte integrantă a identității locale, se află acum în fața unor posibile intervenții care ar putea transforma ansamblul într-un complex rezidențial sau centru de afaceri, punând în pericol integritatea și valoarea sa istorică. Proiectul „Manufactura de Memorie Grant” își propune să aducă în prim-plan aceste provocări și să stimuleze un dialog activ în comunitate despre modalitățile de conservare și valorizare a acestui patrimoniu.

Studio Zona este o asociație non-guvernamentală, înființată de cercetători de la Facultatea de Istorie a Universității București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” în 2016, care documentează interdisciplinar evoluția urbană a Bucureștiului. Membrii echipei folosesc o metodologie complexă bazată pe analiză istorică și arhitecturală, memorialistică, istorie orală, critică și teorie de arhitectură pentru a reda cetățenilor o narațiune convingătoare despre evoluția orașului. Prin proiectele derulate, Studio Zona facilitează un dialog permanent între mediul academic/profesional și locuitorii Bucureștiului și să redă locuitorilor datele esențiale despre istoria locuințelor, a parcelărilor și cvartalele în care locuiesc. În schimb, scriem istoria orașului folosind arhive personale și memorii de la locuitori, pentru a completa istoria din arhive. În acest fel, proiectele urmăresc să deconstruiască discursul despre imaginea Bucureștiului și să propună o narațiune convingătoare a orașului. Misiunea asociației este creșterea nivelului de interes și informare a locuitorilor orașului în legătură cu posibilitățile participative de a construi o comunitate urbană, de a proteja și a folosi spații importante. Cea mai importantă direcție de cercetare de până acum a fost locuirea în București în secolul al XX-lea, prin investigarea parcelărilor de locuințe tip și a cvartalelor, precum și relația dintre spațiile istorice și viața cotidiană a orașului.

 

Proiect finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.

 

 

×