x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mariana Nicolesco: Mari evenimente muzicale la Festivalul şi Concursul Darclée

Mariana Nicolesco: Mari evenimente muzicale la Festivalul şi Concursul Darclée

23 Iul 2010   •   00:00
Mariana Nicolesco: Mari evenimente muzicale la Festivalul şi Concursul Darclée


Mariana Nicolesco: Mari evenimente muzicale la Festivalul şi Concursul Darclée


"Numele Haricleei Darclée, prima soprană a lumii timp de trei decenii - declară Mariana Nicolesco, iniţiatoarea şi sufletul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto ce poartă numele ilustrei predecesoare - e un simbol naţional de prim rang care motivează şi inspiră marea sărbătoare a muzicii pe care i-o dedicăm."

La ediţia jubiliară 2010 a acestor manifestări s-au înscris un număr record de 187 de concurenţi din 27 de ţări şi cinci continente. Cei care vor intra în etapa finală vor putea fi aplaudaţi de public la 3 şi 4 august, ca şi participanţii la Gala Laureaţilor din 8 august, acompaniaţi de Orchestra Festivalului Darclée dirijată de Marco Balderi. Manifestările încep la 27 iulie cu Deschiderea Festivă şi Concertul Inaugural cuprinzând un Recital al mezzosopranei Carmen Topciu, laureata Premiului I 2007. Pe data de 6 august are loc reprezentaţia cu Don Pasquale de Donizetti, iar pe 7 august, marea Celebrare Darclée de pe Esplanada Dunării, cu pagini din capodoperele interpretate cândva de legendara artistă cu participarea laureaţilor Concursului Darclée.

Alte importante evenimente au loc pe 31 iulie, când Stephan Poen, medic foniatru şi dr. în muzicologie, va susţine conferinţa Darclée în istoria muzicii de operă, acompaniată de videoproiecţii cu arii din repertoriul Haricleei Darclée interpretate de Mariana Nicolesco, iar autorul olandez René Seghers va prezenta în premieră mondială volumul său "Hariclea Darclée: Vissi d 'arte, Vissi d 'amore", în curs de publicare. Pe 1 august vor fi celebraţi Schumann şi Chopin la 200 de ani de la naştere şi Darclée la 150. Participă renumita formaţie camerală germană Münchner Klaviertrio, compusă din Donald Sulzer, Michael Arlt şi Gerhard Zank. Marele pianist Matei Varga interpretează cu această ocazie integrala celor 24 de Preludii op. 28 de Chopin, o performanţă deosebită.

În fine, pentru a onora aceste evenimente, Banca Naţională a României emite o Monedă Darclée ce va fi prezentată pentru prima oară în cadrul marelui Festival şi Concurs Internaţional de Canto de la Brăila.

×
Subiecte în articol: arte