x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzee și galerii de artă se bat să expună în parcare

Muzee și galerii de artă se bat să expună în parcare

de Maria Coman    |    13 Mai 2015   •   15:19
Muzee și galerii de artă se bat să expună în parcare
Sursa foto: Victor Stroe

Parcarea Ciclop, construită în 1923, este prima parcare supraetajată din Bucureşti şi prima clădire construită pe role, cu sistem antiseismic. În ultimii ani, intrase într-o perioadă de degradare, dar recent s-a transformat într-o atracţie pentru bucureşteni şi pentru turiştii străini, pentru că acolo au început să fie organizate evenimente legate de artă urbană.

În perioada 13-17 mai, la Ciclop are loc Art Safari, un eveniment anual destinat artei din regiune, cu accent pe cea contemporană. Concret, sunt invitaţi să expună reprezentanţii muzeelor şi galeriilor de artă din ţară, dar pot fi găsite şi exponate din Ungaria, Danemarca şi Italia. Ba chiar, pentru că au fost foate multe cereri, iar spaţiul este limitat, a fost nevoie ca anul acesta să fie făcută o selecţie a lucrărilor expuse. Selecţia cuprinde aproximativ 50 de galerii de artă şi instituţii de cultură, iar numărul lucrărilor este de aproximativ 300.

Fiecare etaj al clădirii are o anumită tematică. La primul se găsesc lucrări de patrimoniu, artă modernă românească din muzee importante din ţară. Etajul al doilea expune opere de artă din perioada 1960-1995, iar la ultimul etaj se regăseşte arta contemporană. Există şi o zonă special dedicată experimentului în artă, cu instalaţii multimedia şi artă video, dar şi un labirint al artei, pentru copii. În noaptea muzeelor, sâmbătă, 16 mai, programul expoziţiei va fi mai lung, până la 4 dimineaţa. La fiecare oră, unul dintre artiştii care participă la târg îşi va prezenta lucrările şi va sta de vorbă cu potenţialii cumpărători. Vor fi organizate şi ateliere de către street-artiştii bucureş teni, în care vizitatorii vor putea să îşi creeze propriile exponate, care ulterior vor fi prezentate în cadrul expoziţiei.
 

×