x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Opera murală "Nunta cosmică", restaurată

Opera murală "Nunta cosmică", restaurată

de Maria Sârbu    |    28 Iul 2010   •   00:00
Opera murală "Nunta cosmică", restaurată

Se întâmplă rar astăzi să auzim despre restaurarea unor opere de artă pe bani privaţi şi redate apoi publicului. Un astfel de caz este cel al lucrării murale "Nunta cosmică", realizată de pictorul Sabin Bălaşa în 1982 în foaierul fostului Hotel Bucureşti (astăzi, Radisson Blu Hotel) din Capitală.

Proprietarul actualei clădiri a acordat pentru restaurare suma de 110.000 de euro, atât cât a costat întregul proiect iniţiat de echipa de restauratori condusă de Anca Nicolaescu. De notat că, pe lângă restaurare, opera a fost parţial repictată, această "sarcină" revenind pictorului Tudor Bălaşa, fiul maestrului. Intervenţia a fost necesară, deoarece în timpul lucrărilor de reamenajare şi reconstrucţie ale hotelului, o parte a operei murale "Nunta cosmică" a fost afectată. Întreaga lucrare de refacere a durat patru luni.

Frumoasa operă, cu nudurile sale ce nu au fost totuşi "îmbrăcate" în perioada comunistă, va fi redescoperită pentru public astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, când cei implicaţi - artişti, critici de artă şi oameni de afaceri - vor "motiva" valoarea acestei lucrări monumentale, pictată pe un perete curb şi care se întinde pe o suprafaţă destul de mare: peste 3 metri înălţime şi aproximativ 5 metri lungime.
Pictorul Sabin Bălaşa, care a lăsat o operă vastă, a plecat din această lume în aprilie 2008, la vârsta de 76 de ani.

×
Subiecte în articol: arte