x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pictură contemporană românească la Frankfurt

Pictură contemporană românească la Frankfurt

de Daniela Titire    |    12 Oct 2009   •   00:00
Pictură contemporană românească la Frankfurt
Sursa foto: Bogdan Vlăduţă/

Banca Centrală Europeană în colaborare cu Banca Naţională a României organizează la Frankfurt, între 21 octombrie şi 9 noiembrie 2009, "Zilele Culturale". Manifestarea este dedicată, în fiecare an, câte unui stat membru al Uniunii Europene, iar anul acesta România este cea de-a şasea ţară care va fi sărbătorită în cadrul programului cultural.

Evenimentul îşi propune să ofere o viziune asupra trecutului şi prezentului culturii bogate şi diverse a ţării alese în anul respectiv. Expoziţiile de arte frumoase reprezintă o caracteristică marcantă a programului din acest an, astfel că expoziţia "Painting (Ro)Mania" prezintă trei pictori figurativi contemporani: Ştefan Câlţia, Roman Tolici şi Bogdan Vlăduţă.

Pictura figurativă are o lungă tradiţie în România şi este una dintre cele mai importante forme de exprimare în arta contemporană. Limbajul artistic al celor trei pictori este foarte diferit, la fel şi abordările lor. Bogdan Vlăduţă este discipolul lui Ştefan Câlţia şi se remarcă prin compoziţiile sale în care foloseşte o arie limitată de culori tonale.

Pictura sa e modelată de un stil expresiv în care culoarea vine în prim-plan ca un material compact aproape tangibil. Fiecare din cei trei artişti plastici percepe realitatea în propriul său fel şi fiecare dintre ei reuşeşte să descrie, viu şi convingător, imaginea din spatele a ceea ce e vizibil. Seria de evenimente va fi completată cu o expoziţie cu articole numismatice din colecţia Băncii Naţionale a României şi o expoziţie filatelică organizată de Romfilatelia, autoritatea oficială emitentă de produse filatelice în România.

×
Subiecte în articol: arte