x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei”, expoziţie la Muzeul ASTRA din Sibiu

“Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei”, expoziţie la Muzeul ASTRA din Sibiu

de Luminita Ciobanu    |    31 Mar 2014   •   18:15
“Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei”, expoziţie la Muzeul ASTRA din Sibiu

Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, deschide joi, 3 aprilie 2014, la Casa Hermes, expoziţia “Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei”. Expoziţia-document, organizată de Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti şi itinerată la Muzeul ASTRA, este dedicată vieţii şi operei monahului Picu Procopie Pătruţ (1818-1872), născut în Săliştea Sibiului, în anul 1818. Poet, pictor, imnograf şi imnolog, copist bisericesc, dar şi unul dintre cei mai mari miniaturişti ai Europei, acesta a desfăşurat alături de activitatea sa duhovnicească, şi o vastă activitate cultural-religioasă, ce se reflectă în sute de cântări, imnuri şi poeme, ilustrate cu aproape 3.000 de miniaturi în culori.

Organizatorii propun o perspectivă diacronică a vieţii şi a operei lui Picu Pătruţ prin intermediul unor panouri, ilustrând imagini din creaţia sa, miniaturi cu tematică religioasă, începând de la Adam şi Eva şi sfârşind cu Înfricoşătoarea Judecată de Apoi. De asemenea, expoziţia reuneşte 30 de manuscrise copiate şi ilustrate de înzestratul pictor-ţăran şi o suită de obiecte ţărăneşti din Săliştea şi Mărginimea Sibiului (costume, mobilier popular, ceramică, icoane pe lemn sau pe sticlă, ţesături), care definesc istoric şi etnografic spaţiul în care s-a născut, a trăit şi a creat Picu Procopie Pătruţ, lumea satului transilvănean, spiritul oamenilor de atunci. Expoziţia poate fi vizitată până la data de 18 iunie 2014.
 

×
Subiecte în articol: Picu Pătruţ