x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiera - "A patra sora", in vizita la TNB

Premiera - "A patra sora", in vizita la TNB

de Claudia Daboveanu    |    06 Feb 2006   •   00:00
Premiera - "A patra sora", in vizita la TNB

Cea mai recenta premiera de la Sala Amfiteatru a TNB se numeste "A patra sora". O distributie de zile mari, o regie si o traducere semnate impecabil de Alexandru Colpacci.

Numim un artist polono-american contemporan: Janusz Glowacki. Dramaturg, romancier, scenarist, nuvelist si eseist. Un spirit atat de luminat si un condei atat de acid nu-si aveau locul intr-o Polonie de inceput de ani ’80. Asa ca-n 1982, in urma deciziei autoritatilor poloneze de a infiinta Curtea Martiala, se stabileste definitiv la New York.

UMOR NEGRU. De acolo se vede mai clar totul. Si oricum, Glowacki poate sa scrie si despre poporul lui, supus represiunilor, cu un simt al umorului negru amintind de Kafka. Asa s-au nascut scrierile "Da-ne noua ziua asta" (publicat clandestin in Polonia, pentru ca cenzura a respins-o), "Vanatoarea de gandaci", "Fortinbras e beat" etc. Asta, pana-n 1990. Pentru ca destramarea lagarului comunist a fost un izvor nesecat de inspiratie pentru Glowacki. In "A patra sora", actiunea este plasata in Rusia zilelor noastre. Mai precis, la Moscova. Daca titlul va face sa tresariti, gandindu-va la Cehov cu ale sale "Trei surori", apropierea nu-i intamplatoare. Numai ca refrenul "La Moscova, la Moscova!" al lui Cehov nu mai e de actualitate. Cele trei surori sunt deja la Moscova, care nu mai e un vis frumos, ci un cosmar grotesc. Pe Olga, Masa si Irina le cheama Vera, Katia si Tania, iar tatal lor traieste. E un fost general din Armata Rosie, care viseaza la un razboi mondial compensator.

CURVA ERA VIRGINA. Fetele lui sunt licentiate si prostituate. Pentru ca asa-i de bon ton la Moscova. Cea mai mare se tine cu un politician antisemit care-i pe jumatate evreu, mijlocia lucreaza la zoo, fura carne din portia zilnica a tigrului Pepsy (care de foame infuleca un picior de dresor…) si e amanta ocazionala a unui regizor american, venit in Rusia sa faca un film trasnet care participa la Oscar, iar mezina face pe curva, desi e virgina. Alesul ei? Un mafiot dintre cei multi, care-si permite cam orice de pe urma traficului cu droguri si arme. Toate trei au puncte comune: beau de sting din cauza depresiei cronicizate, spera sa se marite cu barbatii cu care-s cuplate, privesc cu oaresice detasare ororile din jur, dar mai ales vor s-ajunga in America. Postmodernistul Glowacki gaseste solutia salvatoare: a patra sora, Cenusareasa familiei, care spala pe jos cu sarg, devine starleta filmului care ia Oscarul. Este Kolea, baiatul bun la toate, care la nevoie devine transsexual, actor-actrita, diva glamour, stindardul familiei si cea mai valoroasa moneda de schimb in tara tuturor posibilitatilor. Adica protagonistul/a unei comedii feroce din santanul zilelor noastre. Care este.

PATRU GENERATII...
Mircea Albulescu, Simona Bondoc, Amalia Ciolan, Tania Popa, Stefana Samfira, Mihai Calin, Marius Manole, Gavril Patru, Bogdan Musatescu, Mihai Verbitki, Dragos Ionescu, Vitalie Bichir, Ovidiu Cuncea si Ovidiu Moldovan sunt protagonistii spactacolului. Nu vom dezvalui cine-i cea de-a patra sora, vom spune doar ca-i un travesti tot atat de reusit ca acela pe care-l face in "America-stie-tot". O echipa alcatuita din trei, daca nu patru generatii de actori hartuiti, care rezoneaza la unison sub bagheta magica a regizorului Alexandru Colpacci.

×
Subiecte în articol: arte