x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiile Cuvantul pe 2004

Premiile Cuvantul pe 2004

06 Ian 2005   •   00:00

Revista culturala Cuvantul a acordat miercuri premiile literare cu care ne-a obisnuit inca de la prima aparitie, acum 15 ani. Anul acesta s-au acordat premii pentru 21 de categorii, fiecare avand corespondent in paginile revistei.

CRISTINA OLOGEANU, MIRUNA MIHALCEA

DISTINCTIE. H.R. Patapievici s-a numarat printre premianti
Ceremonia a fost deschisa chiar de profesorul universitar Mircea Martin, senior editor al revistei si totodata persoana sub conducerea careia publicatia a cunoscut un puternic reviriment in 2004. In discursul sau, acesta a tinut o scurta pledoarie in favoarea necesitatii, pe plan intern, a revitalizarii culturii, a scrierii si a cartii romanesti care ar urma sa se constituie in principalul catalizator al "reintegrarii" noastre europene.

JURIU. Prin acordarea acestor premii, echipa revistei Cuvantul incearca sa convinga publicul de nevoia unei atente valorizari a creatiei artistice proprii: "Este o modalitate timida de a pretui creatorii de valoare din toate domeniile, o cale modesta de a ne reinscrie in procesul de reabilitare a actului creator", a explicat Mircea Martin. Ca la orice decernare de premii, a existat si un juriu. Acesta a fost format din echipa revistei organizatoare. Printre premiati s-au numarat H.R. Patapievici, Ana Blandiana, Catalin Mitulescu, Mihai Manutiu s.a.

CATEGORII. Fiecare domeniu tratat in paginile publicatiei a reprezentat si o categorie de concurs. Acestea au fost poezia, proza, politologia, filosofia, stiintele culturale, sociologia, debut in literatura, debut in stiinte umane, arte, muzica, teatru, film, institutia culturala a anului, evenimentul cultural al anului, emisiunea culturala radio/tv a anului, revista anului si omul anului. Invitati la festivitate au fost Nicolae Manolescu, Neagu Djuvara, Dan C. Mihailescu.

×
Subiecte în articol: arte